Eind+2014+meer+duidelijkheid+prostaglandine
Nieuws
© GD

Eind 2014 meer duidelijkheid prostaglandine

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) verwacht eind dit jaar de resultaten van het vervolgonderzoek naar vervroegd verwerpen te kunnen presenteren.

Vanaf 2013 is het verplicht dat zeugen vanaf vier dagen na inseminatie terug in de groep gaan. Dat leidde tot een forse toename van signalen uit de praktijk van het aantal vroege verwerpers.

In opdracht van LTO en NVV deed de GD onderzoek naar vroege verwerpers en de relatie met prostaglandine. Daaruit blijkt dat in nageboortes van verworpen biggen inderdaad prostaglandine is aan te tonen. De variatie in de metingen is echter groot.

Voorbewerken

Dat is afhankelijk van de wijze waarop het weefselmateriaal is voorbewerkt. Een deel van het weefselmateriaal is namelijk gesuspendeerd in ijswater.

Een ander deel is met behulp van een C18 Reverse Phase Column-techniek opgewerkt. De manier van opwerken en de mate van verdunning beïnvloeden de uitkomst van de metingen, aldus de GD.

Vervolgonderzoek

Extra onderzoek moet meer duidelijkheid geven of het opeten van verworpen nageboortes kan leiden tot verwerpen. De GD heef een voorstel klaar liggen voor een data-analyse en het nauwkeurig volgen van enkele probleembedrijven.

Daarover wordt nu overlegd met LTO en NVV. Wanneer er groen licht komt, verwacht de GD eind dit jaar de resultaten van dat onderzoek te kunnen presenteren.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
Meer weer