Duitse+vleesvarkennotering+nog+eens+met+10+cent+omhoog
Nieuws
© Twan Wiermans

Duitse vleesvarkennotering nog eens met 10 cent omhoog

De Duitse Vereinigungs-varkensprijs (VEZG) beleefde deze week met een plus van 10 cent de derde explosieve verhoging in drie weken. De totale stijging bedraagt nu 29 cent. De Duitse vleesvarkenprijs komt daarmee op 1,50 euro per kilo.

De stijging van de prijs van varkensvlees de laatste weken laat zich deels verklaren door een krapper aanbod. De prijs wordt echter extra aangejaagd door een boven verwachting goede vraag, zegt Benny ten Thije van Select Porc. Op de wereldmarkt trekt met name de vraag uit Azie volop aan.


Groeiend vertrouwen

Denemarken en Spanje exporteren record hoeveelheden naar dat continent. Hierdoor ontstaat op de Europese markt bijna een vacuüm. Daar spelen de Duitsers, die het leeuwendeel van de productie moeten plaatsen op de Europese binnenmarkt, naadloos op in, zegt Ten Thije. Daarnaast groeit met name in Zuidoost Azië het vertrouwen in de aanpak van Afrikaanse varkenspest door onze oosterburen.

De marktkenner noemt het adequaat hermetisch afrasteren van risico gebieden. En in het bijzonder het preventief verplicht opstallen van scharrelvarkens die misschien enig risico zouden kunnen opleveren. Het resultaat is dat er uit andere deelstaten dan Brandenburg en Saksen weer respectabele hoeveelheden vers vlees en verwerkte producten naar derde landen kunnen worden verscheept.

Al met al is er, zo schetst Ten Thije een zeer positief beeld van de markt voor de komende tijd. Vooral wanneer de opleving van horeca en evenementen weer aan de orde is, terwijl het varkensaanbod voorlopig vrij krap zal zijn


Krapte op biggenmarkt

De meeste vermeerderaars melden dat het aantal beschikbare biggen na de jaarlijkse productiedip weer wat oploopt. Toch blijft het aanbod krapper dan andere jaren begin maart het geval was.Nederland mist de biggen van de stoppers en ook in de Duitse biggenproductie zijn gaten gevallen, geeft Ten Thije aan.

Door de krapte op de biggenmarkt, gesteund door de explosieve ontwikkeling van de vleesvarkennotering, schiet ook de notering voor biggen omhoog. De VEZG -notering steeg deze week met 5 euro naar 45 euro. De DCA Best Piglet Price (BPP) verhoogde maandag de notering met 4,50 euro naar 45,50 euro. En de verwachting is dat de biggennotering nog verder zal stijgen.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer