Amazone-calculator berekent opbrengst kantstrooisysteem

Amazone heeft een kantstrooicalculator ontwikkeld om de extra opbrengsten van het AutoTS-kantstrooisysteem te berekenen. De calculator is te gebruiken in zeven talen.

Amazone%2Dcalculator+berekent+opbrengst+kantstrooisysteem
© Amazone

Het AutoTS-kantstrooissysteem is via de lange schoepen voor normaal strooien en korte schoepen voor kantstrooien geïntegreerd op de strooischijven. Vanuit de trekkercabine is te kiezen tussen grens-, rand- en greppelstrooien. Het verschil is dat bij een grens met soortgelijk gewas de volledige dosering mest wordt gestrooid, terwijl bij een grens met een weg of openbaar pad de hoeveelheid tot nul is te reduceren. De maximale strooibreedte stopt dan op de werkelijke perceelsgrens.

Bij open wateren of sloten wordt de greppelstrooifunctie gebruikt en een ingestelde afstand tot de grens gehouden, om te voorkomen dat er mestkorrels in het oppervlaktewater terechtkomen.


Veldproeven

Deze variatie in dosering op de buitenste 5 meter langs grenzen geeft verschillende opbrengsten, blijkt uit veldproeven van Amazone zelf. Het bedrijf gebruikte daarbij een rijpadafstand van 24 meter en drie verschillende mestgiften. Er werd rekening gehouden met schaduw, meerjarige onderbemesting en concurrentie op water van bomen en heggen.

Met conventionele kantstrooimethoden zou 68 procent opbrengst van een referentiehoeveelheid worden geoogst. Met het Amazone AutoTS-systeem zou dit 17 procent meer zijn. Daarbij geldt: hoe kleiner en hoekiger het perceel, des te meer randen en des te meer de opbrengst kan verschillen. Amazone's kantstrooicalculator kan dit dus berekenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer