Polysulfaat+verhoogt+weerbaarheid+teelten
Achtergrond
© Han Reindsen

Polysulfaat verhoogt weerbaarheid teelten

Plantweerbaarheid speelt bij ziektebeheersing in steeds meer teelten een belangrijke rol. De teler kan die plantweerbaarheid versterken. Bij peen en knolselderij kan dat door met polysulfaten te bemesten. 'Een mooie basis bij deze teelten', zegt adviseur Hanko Blok van CZAV.

Plantweerbaarheid is nodig om stress tijdens de teelt te voorkomen. Bij voorkomen van stress gaat het vooral om bemesting en beregening. Bij bemesting denkt niet iedereen gelijk aan polysulfaten.

Polysulfaat (of polysulphate) is een gemakkelijk opneembare meststof. Het bevat vier belangrijke voedingsstoffen voor planten: zwavel, kalium, magnesium en calcium. Dit natuurlijke mineraal met meerdere voedingsstoffen bevat weinig chloride en is geschikt voor gewassen, alleen of in mengsels en samengestelde meststoffen.


Vlak en fijn zaaibed

Naast polysulfaat is een vlak en fijn zaaibed bij peen een belangrijke basis. Het draagt bij aan een egale opkomst. 'Een egale opkomst was in 2020 lastig en dat gaf praktische problemen', zegt Blok.

Sclerotinia moet je bij peen in bouwplanverband aanpakken

Hanko Blok, adviseur bij CZAV

Bij de teelt van peen is zwarte nachtschade een probleemonkruid. De adviseur constateert dat er zeker mogelijkheden zijn om te schoffelen. 'Er zijn goede schoffeltechnieken van verschillende merken beschikbaar. Tot kort op de rij en vrij laat in het seizoen kun je schoffelen.'


Insecten en schimmels

Plantweerbaarheid speelt onder andere een rol bij insecten en schimmels. Bij de bodemgebonden schimmels wijst Blok op sclerotinia. 'Die moet je bij peen in bouwplanverband aanpakken.' Bij ringrot/zwarte vlekken is een grondbehandeling nodig. 'Let op de actieve stof als de producten richting de afzet gaan.'

Bij de insectenbeheersing van de wortelvlieg in peen gaat het om afweren met een geur en monitoren om na te gaan wanneer beheersing nodig is. De slawortelluis speelt een rol vanaf half juli tot half augustus. Een in te zetten gewasbeschermingsmiddel is Batavia met een brede werking.


Knolselderij

Ook bij de bemesting van knolselderij is polysulfaat van belang. Dat heeft vooral te maken met het feit dat knolselderij relatief veel zwavel nodig heeft, meldt de adviseur van CZAV. 'Het is een zwavelbehoeftig gewas.' Voldoende borium is nodig om zware harten te voorkomen. Calcium en kalium zijn van belang voor de kwaliteit van het eindproduct.

Bij knolselderij is de inzet van granulaten in de perspot of via de plantmachine al jaren een bekend teeltaspect. 'Een demo met granulaat in een perspot maakt de meerwaarde duidelijk. Er blijven meer planten per hectare staan en dat is van belang voor een egale maat. De inzet is van betekenis voor de versteelt', zegt Blok.


Nieuw middel

Centurion Plus is een nieuw middel voor onkruidbeheersing in knolselderij en werkt onder andere goed tegen straatgras. Net als in peen is zwarte nachtschade ook in knolselderij een probleemonkruid. Mechanische onkruidbestrijding is een goede mogelijkheid als de start op tijd is. Dat is mogelijk omdat de planten in de perspotten al snel de inzet van een triltandeg kunnen weerstaan.

Sclerotinia moet bij de teelt van knolselderij in bouwplanverband worden beheerst. Bij de beheersing van de wantsen is het middel Calypso vervallen. Blok: 'Dat is een groot verlies en een knelpunt voor de teelt. Karate Zeon blijft over. Het is een zoektocht naar de mogelijkheden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer