Hoogland+rooit+mooie+waspeen+onder+dik+strodek
Nieuws
© Loonbedrijf Hoogland

Hoogland rooit mooie waspeen onder dik strodek

In een prachtig Noord-Hollands winterlandschap is loonbedrijf Hoogland deze week op een perceel in de buurt van Petten begonnen met de oogst van waspeen onder een strodek.

Gustaaf Hoogland vertelt dat het rooien naar omstandigheden prima verloopt. 'De peen komt mooi de grond uit. Wij vinden geen vorstschade en de kwaliteit is goed. We rooien ongeveer 30 meter van een bed voor een volle kist. Omgerekend komen we dan op een productie van zo'n 150 ton per hectare.'


Op een perceel in de buurt van Petten rooide loonbedrijf Hoogland vandaag waspeen onder een strodek.
Op een perceel in de buurt van Petten rooide loonbedrijf Hoogland vandaag waspeen onder een strodek. © Loonbedrijf Hoogland

In opdracht van telersvereniging De Schakel teelt het Noord-hollandse loonbedrijf Hoogland uit Burgervlotbrug de waspeen. 'Wij doen al het loonwerk en op aanvraag rooien we steeds een deel van het perceel dat in totaal ruim 7 hectare is. Zoals het nu lijkt, zullen we de komende twee maanden elke week vier of vijf vrachten peen van het land halen', legt Hoogland uit.


Twee keer afdekken

De hoge productie is volgens de loonwerker nodig om de kosten van de teelt onder stro te compenseren. Hij vertelt dat de peen in oktober voor het eerst is afgedekt met 21 ton stro per hectare en daar bovenop is in december na eerst een laag plastic nog eens zo'n hoeveelheid stro aangebracht. De meerkosten schat Hoogland op 5 tot 6 cent per kilo peen.


De kwaliteit van de geoogst peen is prima. Er is dankzij het dikke strodek geen sprake van vorstschade.
De kwaliteit van de geoogst peen is prima. Er is dankzij het dikke strodek geen sprake van vorstschade. © Loonbedrijf Hoogland

Van de te oogsten bedden peen verwijderen de medewerkers van Hoogland de strolaag met een ladewagen. Voor de rooimachine veegt een borstelmachine zoveel mogelijk overgebleven stroresten weg. 'Dit is een mooie en ook praktische methode om de peen te bewaren', vindt Hoogland. 'Gezien de huidige winterse omstandigheden is het maar goed dat we voor een dik strodek hebben gekozen. De peen is in elk geval nu goed beschermd tegen de vorst.'Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer