Rabobank+ziet+perspectief+voor+graan%2D+en+sojatelers
Nieuws
© Léonie Vaarhorst

Rabobank ziet perspectief voor graan- en sojatelers

Rabobank verwacht dat graan- en sojabonentelers in 2021 hogere saldo's halen dan vorig jaar, door de hogere prijzen van granen en oliezaden. Die prijzen bereikten in 2020 al het hoogste niveau sinds lange tijd, ondanks de coronapandemie.

De vraag naar granen en oliehoudende zaden bleek veerkrachtig, vooral ingegeven door de grote vraag vanuit China.

Elizabeth Lunik, analist Farm Inputs bij Rabobank, analyseert in vakblad Boerderij de positieve vooruitzichten: 'Ook van invloed is de mate waarin het weerfenomeen La Niña effect heeft op de gewassen in Zuid-Amerika. De kleine voorraden in de Verenigde Staten spelen eveneens een rol.'

Lunik denkt dat de tarweprijs dit jaar op niveau blijft. 'In ieder geval tot de zomer, wanneer de nieuwe oogst op het noordelijk halfrond beschikbaar komt. De prijzen van mais en sojabonen worden ondersteund door de Chinese vraag naar voer en de lage voorraden.'


Hogere prijzen

Rabobank verwacht dat de hogere prijzen voor soja en mais (+40 procent op jaarbasis) in de Verenigde Staten de saldo's in 2021 opdrijven. De saldo's in Brazilië zullen verder klimmen door de aanhoudende devaluatie van de real en de hoge prijzen.

In Argentinië verwacht Rabobank de hoogste saldo's in tien jaar, ondanks het drukkende effect op de hectareopbrengsten van La Niña. In Europa en Australië verbeteren de saldo's, door de hogere prijzen en een stijgende productie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer