NEPG%3A+lagere+contractprijzen+aardappelen+en+hogere+kosten
Nieuws
© Twan Wiermans

NEPG: lagere contractprijzen aardappelen en hogere kosten

Hoewel de meeste contracten voor komend seizoen al zijn ondertekend, dringt NEPG er bij telers op aan om een goede analyse van de productiekosten te maken voordat ze iets ondertekenen. Eventueel wachten met tekenen kan een optie zijn om de positie te versterken.

Telers van aardappelen krijgen te maken met lagere contractprijzen en hogere productiekosten. Dit constateert de aardappelorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG), die actief is in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Afgelopen weken zijn de contractprijzen van de aardappelverwerkende industrie voor komend seizoen gepubliceerd. Prijzen voor levering af land en oktober/november zijn over het algemeen 5 à 10 procent lager dan vorig seizoen. Voor de lange bewaring (mei-juni 2022) is de daling minder; in de meeste gevallen zijn de contractprijzen voor die periode iets hoger dan die voor het seizoen 2020-2021.


Lager tonnage

Een aantal aardappelverwerkers heeft contracten aangeboden met een lager tonnage per hectare dan vorig jaar. Het is volgens NEPG lastig vast te stellen of de totale gecontracteerde volumes lager of gelijk zijn aan vorig seizoen. Sommige verwerkers bieden een contract aan voor een groter areaal in vergelijking met het seizoen 2020-2021. Daarnaast zijn in enkele gevallen de prijzen voor pootgoed gekoppeld aan het contract lager dan vorig jaar. Ook komt het vaak voor dat meerjarige contracten worden voorgesteld aan telers.


'Vanuit verschillende landen komen geluiden dat telers nog steeds aarzelen om contracten te ondertekenen, omdat met de aangeboden contractprijzen hun hogere productiekosten niet worden vergoed', meldt de NEPG.


Hogere kosten

De hogere teeltkosten tijdens het laatste groeiseizoen komen voort uit meer gebruik van de kiemremmer maleïne hydrazide (MH), hogere kosten voor beregening, loofdoding en gewasbescherming, terwijl ook de mechanisatiekosten stijgen om het product goed van het land te krijgen. Voor de bewaring is sprake van een kostenstijging door reiniging van bewaarschuren, en investeringen in renovatie en betere isolatie voor toepassing van verneveling.

'Daarbij zijn de kosten voor aankoop en toepassing van de nieuwe kiemremmers veel hoger, terwijl de werking minder effectief is', geeft NEPG aan. 'Door de weersomstandigheden in het seizoen zijn er meer problemen met kiemen in de bewaring. Dit verschilt wel per land.'


Financiële problemen

De combinatie van soms veel hogere en extra kosten die telers de afgelopen maanden hebben moeten maken en lage opbrengsten, leidt in een aantal gevallen tot kritieke financiële problemen. Er gaan geluiden van uitstel van betaling voor grondhuur en pootgoed, waarbij wordt aangeklopt bij leveranciers of banken om extra krediet te verkrijgen.

Verschillende bedrijven in de verwerkende industrie in de hele NEPG-zone hebben geïnvesteerd in nieuwe of bestaande productielijnen (Duinkerken, Poperinge, Peronnes en Lelystad). De industrie heeft duidelijk meer verwerkingscapaciteit en dus ook meer aardappelen nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer