Varkensprijs+gaat+voorzichtig+iets+omhoog
Achtergrond
© Twan Wiermans

Varkensprijs gaat voorzichtig iets omhoog

Heel voorzichtig komt er wat verandering in de varkensprijzen. Al sinds begin december zat er nauwelijks nog beweging in. Zowel in Nederland als in Duitsland plussen diverse noteringen deze week met 1 tot 2 cent. Dit is mogelijk het begin van een langverwachte verbetering van de varkensmarkt.

Ongeveer een jaar geleden bewogen de varkensprijzen zich nog rond de 2 euro. Sinds vorige zomer liggen de prijzen op een veel lager niveau. Vleesvarkenshouders krijgen zo hun kostprijs niet betaald.

2020 was lastig. Corona en Afrikaanse varkenspest drukten een stempel op de Europese varkensmarkt. De kosten voor varkenshouders liepen op. In combinatie met sterk dalende varkensprijzen stonden inkomens onder druk. Door corona bij personeel sloten slachterijen in Duitsland en Nederland tijdelijk hun deuren. Daardoor verminderde het aantal slachtingen en ontstond er een 'prop' aan slachtrijpe varkens. Dit zag je terug in het oplopen van de gemiddelde slachtgewichten.


De afgelopen weken was de slachtachterstand nog steeds niet volledig weggewerkt. Het winterweer van vorige week remde het wegwerken van het overschot. Vooral in Duitsland zorgden onbegaanbare wegen voor een kleinere aanvoer bij de slachterijen.


Op volle toeren

Inmiddels draaien de slachterijen overal weer op volle toeren. Het overaanbod aan varkens lijkt nu echt te verdwijnen. Daar komt bij dat ook het aanbod biggen al maanden krimpt door sanering van varkensbedrijven. Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) verwacht dat vanaf februari het Nederlandse biggenaanbod zo'n 25.000 stuks per week lager ligt dan gemiddeld in 2020. Vanaf april vertaalt de kleinere biggenproductie zich in minder slachtrijpe varkens.

Met deze verwachtingen in het achterhoofd doen handelaren en slachterijen hun best om varkensstromen zo goed mogelijk in stand te houden om de toekomstige aanvoer veilig te stellen. Dit lijkt een belangrijke rol te spelen bij de prijsverhogingen die deze week op gang kwamen.

Nadat Vion maandag de varkensprijs met een cent verhoogde naar 1,33 euro, volgden ook de andere binnenlandse noteringen. In Duitsland ging de Vereinigungspreis (VEZG notering) deze week met 2 cent per kilo geslacht gewicht naar boven.


• Zie voor de actuele varkensprijzen de marktpagina van Nieuwe Oogst

De afzet van varkensvlees lijkt redelijk te lopen. De vraag vanuit Zuidoost-Azië naar varkensvlees is onverminderd groot. De afgelopen weken stagneerde die afzet enigszins door een tijdelijke exportstop voor slachterij Van Rooi Meat. Daardoor nam ook de druk op de Europese afzetmarkt toe. Van Rooi mag nu de China-export hervatten. Binnen Europa verloopt de afzet van varkensvlees niet slecht, al is er van prijsverhogingen bij de onderdelen nog nauwelijks sprake.

Voor de langere termijn zijn de perspectieven niet slecht. De totale EU-varkensproductie zal dit jaar kleiner zijn dan in 2020. Dit komt vooral door een forse krimp van de Duitse varkensstapel. In Spanje komen er meer varkens, maar dat weegt niet op tegen de afname in Duitsland.

Marktkenners verwachten dat Zuidoost-Azië, vooral China, ook dit jaar flink aan het Europese varkensvlees blijft trekken.


Biggen zijn gewild

Door zowel een krap aanbod als een goede vraag uit binnen- en buitenland, vinden biggen vlot hun weg naar het vleesvarkenshok. Door de grote vraag lopen de biggenprijzen op. Vion verhoogde de prijs deze week met 3,50 euro naar 33 euro per big. Handelaren verwachten voor de komende weken verdere prijsstijgingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer