Boeren en supermarkten gaan 'polderen' over betere afspraken

Supermarkten, boeren, tuinders en andere partijen in de levensmiddelenindustrie gaan in een soort polderoverleg proberen om tot betere afspraken over verdienmodellen en meer waardering voor de boeren te komen.

Boeren+en+supermarkten+gaan+%27polderen%27+over+betere+afspraken
© Dirk Hol

Dat is de afspraak die bij het tweede overleg tussen Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de agrarische sector en de levensmiddelenindustrie is gemaakt. Woensdagavond spraken zij onder meer over het Farmers Friendly-keurmerk. Volgens de onderhandelaars is het zaak dat meer partijen bij het overleg aanschuiven om tot structurele afspraken te komen, meldt CBL.

Volgens de vertegenwoordiger van de supermarkten biedt sectoroverstijgende samenwerking een oplossing waar Nederlandse boeren en tuinders op de lange termijn bij gebaat zijn. Daarover wordt de komende tijd verder gepraat. De toekomstige poldergesprekken worden volgens CBL onder leiding van een onafhankelijke voorzitter gevoerd.

Verdienmodel

LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak zegt zich heel sterk in te zullen zetten voor een beter verdienmodel, dat ook echt moet terugvloeien naar de boeren. 'Dat laat ik niet meer los. We gaan samen die beweging maken.' Volgens hem hebben de supers toegezegd hieraan mee te zullen werken. Er zal nog wel meer overlegd moeten worden, aldus Van der Tak.

Eerder werd onder meer gesproken over het keurmerk FarmerFriendly. Dat is een initiatief van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF), waarbij supermarkten zich kunnen aansluiten. Boeren kunnen daarin delen in de winst van de supermarkten. Een FDF-woordvoerster laat weten het positief te vinden dat de partijen bij elkaar komen om te praten over een beter verdienmodel voor boeren. Op uiterlijk 2 april zal worden verder gepraat over het initiatief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer