Werkgevers+komen+met+groenere+en+inclusievere+koers
Nieuws
© VNO-NCW

Werkgevers komen met groenere en inclusievere koers

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor een groenere en inclusievere koers. De werkgeversorganisaties willen meer maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich nemen, zegt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW in een interview in het AD.

In een stuk met de titel Ondernemen voor brede welvaart lichten de organisaties hun nieuwe rolopvatting toe. 'Wij kunnen meer verantwoordelijkheid op ons nemen en willen dat ook. Dus kiezen we voor een nieuwe rolopvatting', zegt Thijssen.


Dat jongeren soms moeilijk aan een stageplaats komen, moet stoppen, zegt de voorzitter van VNO-NCW, waarbij ook LTO Nederland is aangesloten. 'Gelijke kansen in het onderwijs zijn het allerbelangrijkste. Iedereen moet de kans krijgen om stage te lopen. Dat is geen gunst. Het is een verantwoordelijkheid voor bedrijven.'


Verhoging minimumloon

Volgens Thissen moet haar vereniging ook praten over verhoging van het minimumloon. 'Dat is voor ons bespreekbaar, maar niet als dat ertoe leidt dat het hele loongebouw omhoog gaat.' Nu zijn de bedrijven vooral bezig met de steunpakketten die bedrijven en banen overeind moeten houden in de coronacrisis, maar volgens de voorzitter moeten we kijken naar de verdere toekomst.'Dan zien we de problemen die voor corona ook al op ons afkwamen: de klimaattransitie gaat niet snel genoeg, de stikstofproblematiek is niet opgelost en de economische groeiverwachting is te klein om onze zorg, onderwijs en politie te kunnen blijven betalen.'


Publiek aandeel

De investeringsplannen kosten volgens Thijssen 20 miljard euro per jaar, waarbij de bedrijven ook mee investeren. 'Daarnaast is er een publiek aandeel. Daarvan zeggen we dat de staatsschuld mag oplopen. Tegelijkertijd staat er vanaf 2023 2 miljard euro op de begroting om werkgeverslasten te verlichten. Daarvan zeggen wij: zet dat geld voor de Baangerelateerde Investeringsaftrek nou alleen in om nieuwe investeringen in duurzaamheid goedkoper te maken. Op dat vlak moet nog zo onwaarschijnlijk veel gebeuren. We moeten een maatje groter denken.'

Ze benadrukt dat het tempo van de vergroening omhoog moet. 'We moeten de industrie verduurzamen en de energie-infrastructuur vernieuwen. Dat zijn complexe vraagstukken. Politieke partijen, bedrijven en maatschappelijke organisaties moeten over hun eigen schaduw heen stappen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer