'Supervarken' lijkt geschikt voor transplantatie

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA heeft een genetisch gemanipuleerd varken voor zowel consumptie als biomedische doeleinden toegelaten op de markt. Dat is voor het eerst, meldt de Volkskrant. De handelsnaam is GalSafe-varken.

%27Supervarken%27+lijkt+geschikt+voor+transplantatie
© Twan Wiermans

Ontwikkelaar van het varken is het Amerikaanse bedrijf Revivicor uit Blacksburg. Het GalSafe-varken is genetisch zo gemanipuleerd, dat zijn cellen vrij zijn van alfa-gal-lactose. Dat is een dierlijk eiwitsuiker waarop sommige mensen milde tot ernstige allergische reacties vertonen. Het zou daarom geschikt zijn voor consumptie door mensen met een vleesallergie.

Vanwege het ontbreken van de lactose kunnen weefsels en organen van het GalSafe-varken mogelijk ook het probleem van immuunafstoting aanpakken bij patiënten die een transplantatie hebben ondergaan. Aangenomen wordt dat het alfa-gal-suiker een oorzaak is van afstoting bij die patiënten.


Donordieren

Varkens staan genetisch dicht bij de mens en daarom komen ze in aanmerking als 'donordieren'. Martien Groenen, hoogleraar Fokkerij en Genomica aan Wageningen Universiteit, noemt de ontwikkeling in de Volkskrant een volgende stap in een glijdende schaal van biotechnologie en genetische manipulatie. 'Er is dan altijd discussie over de ethische grenzen en de integriteit van het dier. In dit geval zie ik niet veel bezwaar, maar het is goed dat de discussie er altijd is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer