Belgische landbouwprijzen dalen met 3,4 procent in 2020

De Belgische algemene land- en tuinbouwprijsindex is in december 2020 met 3,2 procent gestegen ten opzichte van november 2020. De jaarlijkse index voor 2020 is met 3,4 procent gedaald ten opzichte van 2019.

Belgische+landbouwprijzen+dalen+met+3%2C4+procent+in+2020
© Han Reindsen

Dit blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. De algemene index is samengesteld uit een landbouwindex (planten en dieren) en een tuinbouwindex.

In de landbouwsector is het indexcijfer van de plantaardige producten met 16,9 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. De aardappelsector trekt deze index naar beneden. Door de zwakke vraag naar bewaaraardappelen zijn de prijzen met 39,2 procent gedaald. Granen helpen de daling van het indexcijfer van de plantaardige producten gedeeltelijk te compenseren. De graanprijzen zijn in de tweede helft van het jaar gestegen.


Tuinbouwprijzen

Op tuinbouwgebied was het een jaar van grote contrasten. Voor de index van de producentenprijzen van groenten worden twee pieken waargenomen. De eerste tussen februari en maart (plus 66,9 procent), hoofdzakelijk met betrekking tot groenten in de vollegrond, en de tweede tussen augustus en september (plus 63,3 procent). Ondanks deze schokken is de jaarlijkse evolutie van het indexcijfer van groenten negatief: min 2,3 procent ten opzichte van 2019.


Tot slot is het indexcijfer van fruit in 2020 met 43,3 procent gestegen als gevolg van de prijsstijgingen voor aardbeien (plus 33,5 procent) en appels (plus 60,6 procent). Deze stijging van de appelprijzen volgt op betere prijzen voor de oogst van 2020.


Dierlijke producten

Voor de prijsindex voor dieren en dierlijke producten wordt tussen 2019 en 2020 een daling van 5,9 procent genoteerd. Behalve voor runderen zijn de prijzen gedaald, vooral voor varkens (min 12,9 procent) en pluimvee (min 8,1 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer