Robot is slim hulpmiddel voor boer en duurzamere akkerbouw

Een robot die op het land werk overneemt van een boer en zijn trekker. Is dat een goed idee? Ja, vinden de vier oprichters van AgXeed. Ze lieten hun plannen zien aan Mireille Schreurs, business development manager van Rabobank in Limburg. Zij was snel overtuigd van de potentie en ging met haar team op zoek naar financiering en mogelijke investeerders. Sindsdien groeit AgXeed als kool.

Robot+is+slim+hulpmiddel+voor+boer+en+duurzamere+akkerbouw
Rabobank

Het bedrijf van Lars Schmitz, Sander Pop, Joris Hiddema en Rienk Landstra ontwikkelt niet alleen de AgBot, maar een heel platform voor het beheren van de processen op de boerderij. CEO Joris Hiddema: 'De maatschappij stelt hoge eisen aan de landbouw. We moeten stap voor stap naar een andere manier van leven. Als techbedrijf werken we daarom aan landbouw 4.0, ondersteund door zowel software als hardware.'

Het meest opvallende stuk hardware van AgXeed is de AgBot: een autonoom landbouwvoertuig dat 24 uur per dag inzetbaar is. De AgBot kan lang en autonoom werken, houdt gedetailleerd bij wat het doet en is bovendien veel lichter dan traditionele trekkers. Daardoor treedt minder verdichting van de grond op, wat beter is voor de landbouw, de natuur en het klimaat.


Veel vertrouwen

'Mireille Schreurs geloofde in ons en heeft al het mogelijke ondernomen om deuren voor ons te openen', meldt Hiddema. 'Zo hielp ze ons aan investeerders en klanten via het agrarische netwerk van Rabobank.' Peter Vaesen, accountmanager Grootzakelijk, haakt daar op in. 'Een scale-up als AgXeed financieren is zeer uitdagend.'

Mireille Schreurs heeft al het mogelijke ondernomen om deuren voor ons als AgXeed te openen

Joris Hiddema, CEO AgXeed

Rabobank heeft voor dit soort bedrijven daarom een speciaal Start- en Scale-Up team, geeft hij aan. 'Het kijkt op een andere manier naar nieuwe, innovatieve bedrijven en kon zo uiteindelijk werkkapitaal aan AgXeed verstrekken. Het vertrouwen in dit bedrijf en zijn producten waren hierin leidend.'


De eerste autonome AgBot van AgXeed draait bij P. van Osch Groenteproducties in Leunen.
De eerste autonome AgBot van AgXeed draait bij P. van Osch Groenteproducties in Leunen. © Rabobank

Akkerbouw kan monotoon en tijdsintensief werk zijn, weet Hiddema. 'Agrariërs die willen innoveren, kunnen de tijd die ze besparen met de AgBot benutten voor andere zaken. Verder ontstaan er nieuwe verdienmodellen. Agrariërs kunnen dankzij onze AgBot met minder chemicaliën en meer data hun opbrengst verhogen.'

AgXeed gaat verder dan alleen het autonome landbouwvoertuig AgBot, benadrukt Hiddema. 'Met onze software kun je het hele arbeidsproces op de boerderij monitoren. Van het plannen van de werkzaamheden tot het oogsten. Boeren kunnen zo hun inkoop beter organiseren, per perceel een planning maken en veel taken vooraf inplannen. Alle gegevens die ze binnenkrijgen, worden opgeslagen in de cloud. Als boer vergroot je daarmee de traceability van voedsel.'


Innoveren en verduurzamen

AgXeed groeit nu snel. 'Een interessante volgende stap voor ons is operational lease. Dan kunnen we naar 24 uur per dag optimale inzetbaarheid. Onze landbouw kan er dan heel anders uit gaan zien', legt Hiddema uit. 'De visie van AgXeed sluit aan bij die van ons', verzekert Vaesen. 'Als Rabobank willen we samen met agrarisch ondernemers blijven verduurzamen en innoveren. Daarbij kijken we steeds hoe we ondernemers kunnen helpen met financiën, kennis en ons Rabobank-netwerk.'


Start- en Scale-Up team Rabobank helpt bij verduurzamen en innoveren

AgXeed ontwikkelt zowel de hardware als de software voor 'landbouw 4.0'. Het meest opvallende stuk hardware van AgXeed is de AgBot: een autonoom landbouwvoertuig dat 24 uur per dag inzetbaar is. De AgBot is bovendien veel lichter dan een traditionele trekker. Daardoor treedt minder verdichting van de grond op, wat beter is voor de landbouw, de natuur en het klimaat. AgXeed vond dankzij Rabobank investeerders en klanten via het agrarische netwerk van de bank. Een scale-up als AgXeed daadwerkelijk financieren is echter zeer uitdagend. Rabobank heeft voor dit soort bedrijven daarom een speciaal Start- en Scale-Up team. Dat kijkt op een andere manier naar nieuwe en innovatieve bedrijven. Het team kon zo uiteindelijk werkkapitaal verstrekken. Het vertrouwen in AgXeed en zijn producten zijn hierin leidend geweest. AgXeed groeit nu zeer snel en maakt een heel nieuwe vorm van landbouw mogelijk. Het doel van Rabobank is om samen met agrarisch ondernemers te blijven verduurzamen en innoveren. Daarbij worden zowel financiën als de kennis en het netwerk van de bank ingezet. Benieuwd hoe Rabobank uw bedrijf kan helpen met duurzaam innoveren? Kijk op rabobank.nl/grootzakelijk.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Rabobank

Rabobank

Vanuit haar agrarische oorsprong kent Rabobank de landbouw en voedselindustrie als geen ander. In Nederland zijn we veruit de grootste bank op dit vlak,...

Lees verder »

Meer van Rabobank

Lees ook

Meer artikelen van Rabobank »

Artikelen over Rabobank