Laat consument echte prijs betalen

De oplossing voor financiering van onrendabele maatregelen in het Klimaatakkoord ligt bij de consument. Laat hen in de winkel meebetalen aan de landbouwtransitie, zegt Jeroom Remmers.

Laat+consument+echte+prijs+betalen
© Twan Wiermans

Het kabinet presenteerde 28 juni het Klimaatakkoord met daarin bijna 1 miljard euro voor de landbouw tot 2030. LTO-voorzitter Marc Calon zei als reactie: 'Ik zet geen handtekening, totdat ik zeker ben dat de financiering rondkomt.' Eenzelfde reactie gaf LTO eerder al toen de kabinetsvisie op kringlooplandbouw naar buiten kwam.

Het ontbrekende verdienmodel voor klimaat en kringlooplandbouw ligt binnen handbereik: een true price, een eerlijke prijs voor de consument, te beginnen met vlees. Laat consumenten in de winkel meebetalen aan de landbouwtransitie. Dit kan via een duurzaamheidsbijdrage per kilo product. De opbrengst gaat voor de helft naar een fonds voor de landbouw. Dat levert 500 miljoen euro per jaar op.

Investeringsopgave

'De land- en tuinbouw staat voor een enorme investeringsopgave van 11 miljard euro in de komende tien jaar om aan de klimaatdoelen te voldoen; 6,5 miljard euro is onrendabel ondanks een subsidie tot circa 3 miljard euro', stelt Calon.

Boeren vragen terecht om een beter verdienmodel voor duurzaamheidsprestaties

Jeroom Remmers, directeur Tapp Coalitie

'Minister Carola Schouten (LNV) verdient alle lof dat zij 1 miljard euro meer los wist te krijgen bij Financiën, maar er is nog steeds sprake van een tekort van 3,5 miljard euro. Boeren tekenen geen ongedekte cheques. We gaan pas tekenen als we zeker weten dat we kunnen leveren.'

Externe kosten

Het tekort waar de LTO-voorzitter over spreekt, kan op diverse manieren worden gevonden. Hopelijk onderzoekt LTO ook de optie van een duurzaamheidsbijdrage op vlees van 2 euro per kilo, waarbij wordt betaald voor de externe kosten die een product veroorzaakt.

In het geval van kip, varkensvlees en rundvlees bedragen deze externe kosten volgens onderzoeksbureau CE Delft minimaal 2 en maximaal 5 euro per kilo. Vlees ligt nu in het supermarktschap voor 7 tot 12 euro per kilo en zou dan 16 tot 28 procent duurder worden.

Vlees voor de export blijft onbelast; slachterijen en vleesimporteurs zouden de 2 euro per kilo vlees voor de Nederlandse markt moeten afdragen.

Snel invoeren

Deze heffing kan in 2020 of 2021 worden ingevoerd en levert minstens 1 miljard euro op per jaar, waarvan de helft elk jaar beschikbaar komt voor de Nederlandse landbouw: 350 miljoen euro per jaar voor klimaat en 150 miljoen euro voor kringlooplandbouw. Dat is gemiddeld 11.000 euro per jaar voor 45.000 landbouwbedrijven.

Het aardige is dat deze maatregel al de steun heeft van veertig organisaties, waaronder diverse bedrijven, maar ook Dierenbescherming, Greenpeace en Natuur en Milieu.

Kringlooplandbouw

LTO hoeft dus deze zomer alleen nog maar bij het kruisje te tekenen en voilà, het tekort van 350 miljoen euro voor klimaatmaatregelen in de landbouw is geregeld, bijvoorbeeld voor carbon credits bij koolstofopslag in bodems. Daarnaast blijft er 150 miljoen euro over voor stimulering van kringlooplandbouw, waaronder meer eigen eiwitproductie en biologische landbouw.

CLM en CE Delft onderzoeken welke onrendabele klimaatmaatregelen uit het Klimaatakkoord uitgekeerd zouden kunnen worden uit het fonds dat gevuld wordt door consumenten. Boeren vragen terecht om een beter verdienmodel voor duurzaamheidsprestaties. Wij bieden de Nederlandse veehouders en akkerbouwers dit op een presenteerblaadje aan.

Jeroom Remmers
Directeur Tapp Coalitie

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer