PIA komt vaker voor bij gespeende biggen in Denemarken

Bij gespeende biggen in Denemarken komt de darmaandoening PIA vaker voor dan bij gespeende biggen in andere Europese landen. Dat blijkt uit onderzoek door de Vetsuisse Faculteit in het Zwitserse Bern.

PIA+komt+vaker+voor+bij+gespeende+biggen+in+Denemarken
© Varkens Archief

Voor het onderzoek zijn monsters genomen op varkensbedrijven die kampten met diarree. De monsters zijn genomen op 144 bedrijven in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Spanje.

Er zijn zowel monsters genomen bij gespeende biggen als bij vleesvarkens. Uit het onderzoek blijkt dat op 91,7 procent van de bedrijven in een of meer monsters antistoffen zijn aangetoond tegen Lawsonia intracellularis, de veroorzaker van PIA.


Over alle leeftijdsgroepen heen was het aandeel positieve monsters in Denemarken het hoogst met 41,6 procent. Daarna volgen Duitsland met 31,3 procent en Nederland met 24 procent. In Spanje is het aandeel positieve monsters met 15,9 procent het laagst.


9,4 procent in Nederland

Bij de gespeende biggen was de situatie vergelijkbaar. Daar is 60 procent van de Deense biggen al positief, tegenover 13,3 procent in Duitsland en maar 9,4 procent in Nederland.

Als mogelijke oorzaken voor een hoog besmettingsniveau bij gespeende biggen geldt het houden van biggen in grote groepen van meer dan dertig dieren, de inzet van een hoge dosering zinkoxide na het spenen en een hoog aandeel dichte vloer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer