Nieuwe+vaccinatie+tegen+PIA+bij+varkens
Nieuws
© MSD Animal Health

Nieuwe vaccinatie tegen PIA bij varkens

MSD Animal Health heeft Europese goedkeuring gekregen voor een PIA-vaccinatie in de huid. Via een naaldloze huidvaccinatie worden varkens beschermd tegen de darmbacterie Lawsonia intracellularis.

Voor de intradermale vaccinatiemethode heeft MSD Animal Health entstoffen ontwikkeld tegen circo, mycoplasma, PRRS en nu dus ook PIA. Door steeds meer nieuwe naaldloze huidvaccinaties mogelijk te maken, wordt het voor varkenshouders steeds gemakkelijker om varkens op een diervriendelijke manier te beschermen. Het welzijn van de varkenshouder en zijn dieren staat bij MSD Animal Health centraal en daarom werkt de farmaceut aan een naaldloze toekomst voor de varkenshouderij.

Afgelopen jaar werd de vaccinatie tegen PIA met naald geïntroduceerd door MSD Animal Health. Van het nieuwe PIA-vaccin kan vanaf drie weken leeftijd 0,2 milliliter in de huid worden gebracht met de IDAL. Nu de registratieprocedure op Europees niveau is afgesloten, wordt de nationale procedure voor goedkeuring in gang gezet.


Schade vaak onzichtbaar

Op bijna alle varkensbedrijven in Europa komt de darmbacterie Lawsonia intracellularis voor en leidt tot vaak onzichtbare schade. Dat zijn technische parameters als een slechtere voederconversie en groei waardoor de PIA-schade uitkomt op gemiddeld 3 tot 5 euro per vleesvarken.


Wanneer PIA acute sterfte veroorzaakt, frustreert het de varkenshouder. Vaak zijn het juist de bijna slachtrijpe dieren die plotseling neervallen. Maar deze schade in euro's van acute uitval is een stuk minder hoog dan de onzichtbare gevolgen van PIA. Door varkens te vaccineren tegen Lawsonia intracellularis, kan de schade significant worden beperkt.

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer