NVWA+treft+amper+te+veel+residuen+op+Nederlandse+groente+aan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

NVWA treft amper te veel residuen op Nederlandse groente aan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is in 2019 heeft een gering aantal keren op Nederlands groente en fruit te veel residuen aangetroffen. Dat blijkt uit het rapport 'Residuen van gewasbeschermingsmiddelen in levensmiddelen'.

Ook op groente en fruit uit twee andere lidstaten van de Europese Unie blijven de vondsten beperkt. Het percentage overschrijdingen ligt in Frankrijk, Spanje en Nederland onder 2. Dit geldt ook voor groente en fruit uit Israël, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

De NVWA kwam op het Nederlandse product in tien monsters te hoge gehaltes tegen, ofwel in 1,4 procent van de gevallen. Alleen Frankrijk, Israël, de Verenigde Staten (0 procent) en Zuid-Afrika (0,8 procent) kwamen beter uit de bus. Het percentage met te hoge residuen in Spanje lag precies op 2.


Het land dat het meest in de fout gaat, is Turkije waar op een van de drie producten te hoge concentraties residuen worden gevonden. Daarna volgen Colombia (28 procent), Dominicaanse Republiek (22 procent), Vietnam (22 procent), Mexico (13 procent), Thailand (12 procent), India (12 procent), Kenia (11 procent) en China (10 procent).

In het rapport stelt de NVWA dat het beleid, waarbij minder controles plaatsvinden bij producten uit de Europese Unie en meer bij groente en fruit van buiten de unie, ook de komende jaren wordt voortgezet. De autoriteit let extra op onder andere kruiden, aardbeien en tropische vruchten uit alle derde landen, druiven, vruchtgroenten en thee uit India, sinaasappels en vruchtgroenten uit Egypte, en op alle producten uit Turkije, Suriname, Zuidoost-Azie,China en de Dominicaanse Republiek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer