Zuivelprijzen+waarschijnlijk+ook+in+nieuwe+jaar+stabiel
Nieuws
© Twan Wiermans

Zuivelprijzen waarschijnlijk ook in nieuwe jaar stabiel

De zuivelnoteringen laten al weken een stabiel beeld zien. Ook deze week zijn de noteringen van ZuivelNL daarop geen uitzondering. De boterprijs zakt een paar euro's, maar de poederprijzen trekken wat aan. Die stabiele lijn wordt waarschijnlijk ook volgend jaar doorgezet.

De prijs voor boter noteert deze week 328 euro per 100 kilo, dat is 2 euro minder dan vorige week. Daarentegen zitten alle poederprijzen wat in de lift.Voor vol melkpoeder wordt 4 euro meer betaald dan vorige week. De prijs komt nu uit op 280 euro per 200 kilo. Mager melkpoeder plust 2 euro naar 219 euro per 100 kilo, mager melkpoeder voor veevoer met 1 euro naar 209 euro en weipoeder met 2 euro naar 78 euro.


Zuivelupdate

De algemene verwachting is ook dat de zuivelprijzen ook in het nieuwe jaar stabiel blijven. De groei van de melkproductie vlakt wereldwijd wat af, de zuivelvoorraden blijken lager dan verwacht. Zuivelanalisten verwachten bovendien geen al te grote schokbewegingen door de recente lockdowns, die een aantal landen in verband met corona hebben afgekondigd.


Rabobank bouwt in haar laatste zuivelupdate nog wel enige onzekerheid in vanwege de brexit, maar gaat eveneens uit van een langdurig stabiele melkprijs voor de eerste helft van het volgende jaar.


Marges onder druk

Toch ziet sectorspecialist melkveehouderij Marijn Dekkers van Rabobank ook dat op veel bedrijven de marges onder druk blijven staan. 'Nederlandse melkveehouders ontvangen weliswaar een van de hoogste melkprijzen in Europa, maar het blijft toch lastig om daarmee stappen te kunnen zetten naar extra verduurzaming.'

Ook is op een aantal bedrijven de ruwvoervoorraad wat beperkt en moeten melkveehouders rekening houden met oplopende krachtvoerprijzen vanwege de hoge sojaprijs.


Verschillende afslagen

Rabobank ziet drie afslagen die melkveehouders kunnen nemen om hun bedrijf verder te ontwikkelen. Naast schaalvergroting is dat het zelf vermarkten van zuivel door bijvoorbeeld zelfzuivelen, het inspelen op een korte keten of het meedoen aan een van de vele concepten.

Ook verbreding kan een keuze zijn. Daarbij kan gedacht worden aan recreatie, zorg en kinderopvang, maar ook aan groene en blauwe diensten. Dat laatste vergt volgens Dekkers echter wel extra private en maatschappelijke geldstromen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer