Europa acht deal met Britten nog mogelijk

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier gelooft dat een akkoord over een handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk nog steeds mogelijk is. De Fransman zei dat maandagochtend in Brussel voorafgaand aan een overleg waarin hij de ambassadeurs van de 27 lidstaten bijpraatte over de onderhandelingen.

Europa+acht+deal+met+Britten+nog+mogelijk
© Europese Unie 2020

Het brexit-overleg tussen de Europese Commissie en de Britten gaat maandag in Brussel weer verder. De grootste knelpunten zijn de toegang van de Europese vissers tot de Britse wateren en regels over eerlijke concurrentie tussen Britse en Europese bedrijven, zei Barnier. Dat betekent dat de twee partijen elkaar over het toezicht op de gemaakte afspraken wel zijn genaderd.


'Er zijn nog twee punten waar we niet uit zijn', zei Barnier. 'Vrije en eerlijke concurrentie en overeenstemming over gegarandeerde wederzijdse toegang tot markten en wateren. Op deze punten hebben we nog niet de juiste balans met de Britten gevonden. Dus we blijven werken.'


Deadline verstreken

Zondag spraken de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen af nog een poging te doen om een akkoord te sluiten, nadat ze eerder in die week zondag als deadline hadden genoemd voor een 'ferm besluit' over het nut van verder onderhandelen. Die deadline is verstreken, maar dat wordt door beide partijen niet als einde van de onderhandeling beschouwd.

Johnson meldde na dat gesprek nog dat de kans groot is dat er geen handelsakkoord komt met de Europese Unie. Dat zei hij na overleg met zijn kabinet. Desondanks stemde de Britse ministersploeg in met het doorpraten over een mogelijke deal. 'Het Verenigd Koninkrijk zal zeker niet weglopen van de gesprekken.'


Verschillen aanzienlijk

Johnson liet zondag ook weten dat de verschillen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op enkele belangrijke onderwerpen nog altijd aanzienlijk zijn. Zijn land moet zich daarom 'met veel zelfvertrouwen voorbereiden op een no-dealbrexit'.

Het Verenigd Koninkrijk wil zich volgens Johnson wel blijven inzetten voor een deal, maar er zijn nog aanzienlijke verschillen. Daarbij legt de Britse premier de bal bij Europa. 'Er is een deal te maken als onze partners dat willen. Wij kunnen geen compromis sluiten op onze rode lijnen.'


Uit elkaar spelen

Verder liet Johnson weten er veel aan te hebben willen doen om een deal te bereiken, maar zijn voorstel om direct met Europese regeringsleiders te praten, werd genegeerd. De 27 landen van de Europese Unie houden vast aan de structuur waarbij de onderhandelingen via Michel Barnier en de Europese Commissie verlopen. Zo willen ze voorkomen dat ze uit elkaar worden gespeeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer