Waalre+maakt+zich+hard+voor+biologische+boomkwekerij
Nieuws
© Marieke Verbiesen

Waalre maakt zich hard voor biologische boomkwekerij

Gemeente Waalre gaat naar het provinciebestuur van Noord-Brabant om te praten over de mogelijkheden tot behoud van biologische boomkwekerij Schout Planten. Aanleiding is een petitie waarin adoptieboomfamilies, vrijwilligers, dorpsgenoten en klanten de gemeente oproepen een vergunning te verlenen voor een werktuigenloods.

De petitie die vrijwilliger en dorpsgenoot Vivian Rooijakkers-Van Gaal in oktober startte, leverde 430 handtekeningen op en werd overhandigd aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Waalre. Zij hebben positief gereageerd op het initiatief en staan welwillend tegenover het plan om een loods neer te zetten voor materiaalopslag, werktuigenstalling en schuilplaats.


Burgemeester Jan Boelhouwer, die persoonlijk langskwam op de kwekerij van Arnold Schout, heeft toegezegd met de provincie te gaan praten. Schout denkt dat dit gaat lukken als gemeente en provincie één en ander bestuurlijk met elkaar afstemmen. Eerder ontstond een juridische strijd tussen de overheden nadat was gebleken dat het bestemmingsplan 2017 van de gemeente in strijd was met de provinciale verordening. Met als gevolg dat er nog altijd geen loods is gerealiseerd.


Amendement

Al sinds 2009 rekent Schout op toestemming van de gemeente om een werktuigenloods neer te zetten. In een amendement uit dat jaar gaf de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders opdracht een loods te bestemmen op het biologisch gecertificeerde terrein van de kwekerij. In 2017 nam gemeente Waalre een werktuigenloods in het bestemmingsplan op.

Kweker ziet zich gedwongen zijn werkzaamheden te beperken

Om te voorkomen dat het bestemmingsplan wederom in strijd is met de provinciale verordening, is het volgens Schout noodzakelijk dat de tekst in het bestemmingsplan zodanig wordt opgesteld dat het geen 'nieuw vestiging' van een landbouwbedrijf is. 'Dat is ook voor niemand de wens; het voortzetten van de proeftuin en een voorbeeld zijn voor biologische teelt is dat wel.'


Weer en wind

Intussen ziet de kweker zich gedwongen zijn werkzaamheden te beperken. Zonder werktuigenloods is hij te afhankelijk van weer en wind. 'Zo stoppen we met bezorgen en ophalen van adoptiekerstbomen en beperken we ons tot verkoop vanuit het veld op woensdagmiddag en zaterdag. Ook ga ik bekijken welke boomsoorten en aantallen ik kan verminderen.'

De ondertekenaars van de petitie betreuren deze noodgedwongen veranderingen en willen voorkomen dat de waardevolle proeftuin en voorbeeld voor duurzame landbouw verloren gaat. Toch heeft Schout weer een beetje hoop. 'Er gebeurt nu in elk geval iets positiefs.'

De kweker voelt zich gesteund door de honderden steunbetuigingen. Afgelopen woensdag was het twee keer zo druk bij de kerstbomenuitgifte dan in voorgaande jaren op één dag. 'Dat kan komen door de aandacht rondom de petitie en de groeiende interesse in de biologische teelt en hergebruik van kerstbomen. Mogelijk dat ook corona daaraan bijdraagt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer