Limburgse+ondernemers+beleven+andere+kerst
Nieuws
© Twan Wiermans

Limburgse ondernemers beleven andere kerst

Het wordt, zoals het zich nu laat aanzien, een heel andere kerst dan gebruikelijk. Het is nog even afwachten wat het kabinet op 8 december besluit, maar het worden hoe dan ook feestdagen die we ons nog lang zullen heugen. Ook de agrarische sector deint noodgedwongen mee op dat wat komen gaat.

Met kant-en-klare rollades speelt kalkoenhouderij De Sjroete Farm in Panningen handig in op een scenario dat grote gezelschappen tijdens de feestdagen verbiedt. 'Toen duidelijk werd dat het kabinet waarschijnlijk geen grote groepen toe zou staan, besloten we om voorgegaarde rollades in ons assortiment op te nemen', vertelt Sabrina Bos van de Sjroete Farm.

'Een rollade weegt 700 à 800 gram en dat is in de regel voldoende voor vier personen. Op die manier kun je met een kleiner aantal mensen toch genieten van een lekker stukje kalkoenvlees. De rollade is als gezegd voorgegaard, zodat je hem alleen maar hoeft op te warmen.' De bereiding van de rollade besteedde de Sjroete Farm uit aan slagerij Jos Pinkaers in Maastricht, die ook de receptuur bedacht.

Met het oog op de kerst werden bij de Sjroete Farm kalkoenen gefokt die een stuk kleiner zijn dan gebruikelijk, ongeveer 4 tot 5 kilo. 'Normaal zijn het zwaardere exemplaren, maar nogmaals, zolang het niet duidelijk is met hoeveel personen je aan het kerstdiner mag zitten, hebben we in ieder geval een alternatief.'

'We hebben afgelopen week pas kerstbomen gerooid; het is net gelukt'


Kerstbomen

Agrarisch ondernemer Jos Soogelee uit Ransdaal valt het op dat mensen in tegenstelling tot voorgaande jaren eerder een kerstboom bij hem kopen. 'Ik heb de indruk dat alles een weekje naar voren is geschoven en dan moet je er logistiek wel klaar voor zijn. We hebben afgelopen week pas gerooid, dus we waren vergeleken met collega's vrij laat, maar het is net gelukt.'

Een andere tak binnen het boerenbedrijf is de productie van Hemels Vlees, dat staat voor grasgevoerd rundvlees van excellente kwaliteit, afkomstig van de eigen veestapel. 'Het kan door corona komen of door mijn nieuwe website en webshop, maar de vraag naar Hemels Vlees neemt toe. Het heeft er vast mee te maken dat mensen noodgedwongen meer thuis zijn en dan eerder kiezen voor een eerlijk stukje vlees. Bovendien kopen ze het rechtstreeks bij een boer waarvan de dieren buitenlopen en zoiets spreekt mensen aan.'


Kerstster

Nico van Vegchel van de gelijknamige plantenkwekerij in Horst ondervindt als gevolg van corona vooralsnog geen problemen wat betreft de afzet van de kerstster. 'Ik heb een aantal vaste orders en die gaan goed weg, met hier en daar een kleine annulering. Het is niet zo dat mensen eerder een kerstster in huis halen, daar merk ik weinig van. Bovendien lever ik voornamelijk aan het buitenland, waaronder Duitsland en Roemenië.'

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer