De+gevolgen+van+de+coronapandemie
Column
© Familie Rodenhuis

De gevolgen van de coronapandemie

'I am sorry, but it's a different world now.' Met de manager van de dairy hadden we de deal bijna rond waarbij hij 10 procent aandeel in het bedrijf van Fred en mij zou overkopen. De deal viel in duigen door de onzekerheid en de vooruitzichten voor de agrarische sector als gevolg van de coronapandemie.

De termijnmarkten kelderden, toen de restaurants moesten sluiten en de scholen dicht waren tijdens de 'spring flush', dat is de periode met hoogste melkproductie van het jaar in de Verenigde Staten. Op het bedrijf kregen vier medewerkers corona. We waren bang dat misschien wel de helft van het personeel ziek zou kunnen worden. De melkcoöperatie trad kordaat op en stelde paal en perk aan de melkproductie.

De vraag naar melk is nu goed. De overheid koopt veel zuivel en het economisch herstel van corona lijkt sneller te gaan dan werd verwacht. Allemaal redenen waarom de melkprijzen op de termijnmarkten in de lift zitten en nu hoger zijn dan vóór maart. Daarnaast hebben we nog nooit zoveel overheidssteun gekregen.

De kostprijs is goed en het weer is al lang veel te droog, maar dat is gunstig voor ons vee, groot en klein. De ziekte onder het personeel bleef bij vier gevallen. Dus nu lijkt het, slechts drie maanden later, dat ondanks die veranderende wereld het bedrijfsmatig een beter jaar zal worden dan 2019.

Ondanks die veranderende wereld lijkt het bedrijfsmatig een beter jaar te worden dan 2019

Joke Rodenhuis, melkveehouder in Austin in Lakin in de Amerikaanse staat Kansas

Gelukkig zijn wij en onze familie en vrienden, dichtbij en ver weg, gezond gebleven. De grote teleurstelling zit bij onze twee dochters die 'seniors' waren, dus in het examenjaar zaten, de een op highschool en de ander op de universiteit. De highschooler is met de hoogst mogelijke cijfers geslaagd en heeft daarnaast al veel extra vakken gedaan voor de vervolgopleiding. De oudste slaagde summa cum laude met een bachelor in International Business & Economics en met minors in psychologie en Duits.

In de Amerikaanse cultuur worden prestaties van de jeugd altijd breed uitgemeten en uitbundig gevierd. Dat werkt motiverend. Het is een enorme tegenvaller nu alle ceremonies en feesten zijn afgelast en hun inzet niet wordt geëerd, geen honor and glory. Tijdens dit feestelijke voorjaar zou veel familie overkomen, maar ook dat ging niet door.

Daarnaast is het gevoel om op elk moment naar Nederland te kunnen, mocht dat wenselijk of nodig zijn, voor ons altijd belangrijk geweest om gelukkige emigranten te zijn. Ook dat is nu anders. Dus ja, in veel opzichten is het een 'different world'.

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer