Klandizie+boerderijwinkels+en+erfverkopers+verdubbeld
Nieuws
© Peter Urbanus

Klandizie boerderijwinkels en erfverkopers verdubbeld

Het aantal huishoudens dat inkopen doet bij boeren, telers of kwekers is sinds de coronacrisis verdubbeld. Bijna een op de vijf huishoudens heeft dit jaar weleens rechtstreeks bij de producent gekocht. Dat blijkt woensdag uit gegevens van marktonderzoeker GfK.

Vorig jaar maart deed nog een op de tien huishoudens weleens inkopen op het boerenerf. Ouderen kopen het vaakst direct bij boer of tuinder. Zij maken 70 procent uit van de kantenkring van boeren. Jongeren weten boerderijwinkels wel steeds beter te vinden. Hun aandeel is bijna verdubbeld, meldt GfK.


Producten direct van de boerderij zijn ook steeds vaker online te koop. Boeren en tuinders met een webwinkel genereren daar nu zo'n 12 procent van hun (retail)omzet, voor de corona-uitbraak was dat 6 procent.

Vorig jaar werd per bezoek aan een boerderijwinkel ruim 9,50 euro gespendeerd, nu is dat opgelopen tot 11,30 euro. In Zuid-Nederland is kopen bij de boer het populairst, 36 procent van de in totaal 130 miljoen euro omzet in dit verkoopkanaal wordt daar behaald.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer