Onderzoekscentrum+JRC%3A+%27Goede+start+Europese+wintertarweteelt%27
Nieuws
© Twan Wiermans

Onderzoekscentrum JRC: 'Goede start Europese wintertarweteelt'

De teelt van wintertarwe kent vanwege het gunstige weer sinds half oktober in het grootste deel van Europa een goede start. Dat meldt het Joint Research Center (JRC) in het nieuwste Mars-rapport over de stand van de gewassen.

Het zaaien van wintergraan is of wordt in Noord-, West en Centraal-Europa veelal op tijd voltooid. In veel delen van Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Bulgarije en Roemenië zorgde veel regen in oktober voor vertraging bij het zaaien. Dat kan daar nu nog onder geschikte omstandigheden gebeuren.

In Spanje, Portugal en Griekenland vordert het zaaien goed. Het zaaien van wintergraan werd in september voltooid in Scandinavië en de Baltische staten en in oktober in Finland. In Ierland en het Verenigd Koninkrijk vond bijna 90 procent van het zaaien plaats in september en oktober.


Benelux

De natte eerste helft van oktober zorgde in de Benelux voor aanzienlijke vertraging bij het zaaien. Door het droge weer in november werd de achterstand ingehaald. Dat geldt niet alleen voor de Benelux, maar ook voor Frankrijk, Duitsland, Polen, Slovenië en Kroatië.

Volgens het Mars-rapport zal dit jaar in deze landen zeker meer wintergraan worden gezaaid dan vorig jaar. De verwachting is dat in sommige landen, bijvoorbeeld Nederland, België en Polen, het ingezaaide areaal het vijfjarig gemiddelde overstijgt.

Voor het zaaien van winterkoolzaad kwam het goede weer te laat. JRC verwacht dat het ingezaaide areaal in de Europese Unie onder het niveau van vorig jaar en het vijfjarig gemiddelde uitkomt.

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer