%27Allons+enfants%27
Column
© Fotopersburo Busink

'Allons enfants'

Vijf jaar geleden brak ik uit mijn boerenbubbel en liep ik mee met de klimaatmars van Urgenda, in etappes van Utrecht naar Parijs. Dat was best spannend. Vijf etappes deed ik, waarvan twee dicht bij huis en de laatste drie.

Ik liep 3 november 2015 van Gorinchem naar het Biesbosch Museum met een grote groep mensen. Ik, als enige boer, ontmoette er mensen van allerlei pluimage met eveneens zorgen om klimaatverandering. Het blijkt dat we veel gemeen hebben.

Er zijn betweters in andere bubbels, die als predikers willen vertellen hoe de ander moet veranderen. Maar ze stonden wel open voor het meest authentieke, krachtige verhaal van boeren die gewasschade ondervinden, maar ook gewassen hebben die CO2 kunnen binden. Geen ander van de lopers/predikers kan dat.

Ik had een suikerbiet met blad meegenomen. Met zo'n ding raak je aan de praat. Mijn verhaal landde en maakte diepe indruk bij mensen die ik in eerste instantie zag als mijn opponenten. Het blijkt dat tegenstanders medestanders kunnen en moeten zijn. Je kunt er zelfs je vrienden van maken, omdat je als boer toevallig het beste verhaal hebt. Iedereen wil wel zo'n vriend.

Wij boeren hebben het beste verhaal, dat zal altijd zo zijn

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Niet lang daarna, 13 november, waren er aanslagen door moslimextremisten in concertzaal Bataclan en Stade de France in Parijs. Dit gebeurde tijdens een voetbalwedstrijd tussen de twee rivalen uit Wereldoorlog I, Frankrijk en Duitsland. 11 november 1918 was er de wapenstilstand. Symbolen van onze beschaving moesten het ontgelden.

Omdat ik de laatste etappes weer bij de mars wilde aansluiten, vertrok ik twee weken later richting Parijs. Deze klimaatrevolutie zou ons leiden naar de Klimaattop, waar we als het ware onze 'Bastille' gingen bestormen. Passend bij deze gedachte en om 'de Fransen' waar wij te gast waren te eren, had ik het Franse volkslied de Marseillaise uit mijn kop geleerd. Symbolen van onze vrije westerse cultuur van 'De Verlichting' van onze vrije landen rond de Noordzee. Ik hou daarvan.

Het laatste stuk liep ik samen met Hans Huijbers, toen voorzitter van ZLTO en eigenlijk de enige echte boerenleider van dat moment met enig benul. Zijn verhaal maakte een nog diepere indruk: boeren hebben een oplossing. Het was een boodschap van hoop. Wij hebben het beste verhaal. Dat zal altijd zo zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer