D66 in begrotingsdebat: 'Schaf intensieve veehouderij af'

D66 pleitte dinsdagavond tijdens het debat over de landbouwbegroting in de Tweede Kamer voor het afbouwen van de intensieve veehouderij. Kamerlid Tjeerd de Groot vindt dat deze vorm van veehouderij de gevolgen van een zoönose kan verergeren.

D66+in+begrotingsdebat%3A+%27Schaf+intensieve+veehouderij+af%27
© Dirk Hol

Het betoog van De Groot vormde een van de opvallende bijdragen aan het debat dat in verband met de coronamaatregelen onder tijdsdruk plaatsvond. Debatten moeten nu voor 23 uur afgelopen zijn. Dat leidde tot korte en bondig geformuleerde debatten.De Groot stelt dat bijna een vijfde van de coronadoden in Nederland is te relateren aan luchtvervuiling en dat corona harder en dodelijker heeft toegeslagen in gebieden met intensieve veehouderij. 'De vogelgriep, de varkenspest en de Q-koorts zijn net als corona allemaal een zoönose. Met 100 miljoen kippen, 12 miljoen varkens, 4 miljoen koeien en 600.000 geiten in Nederland zijn we veel te kwetsbaar.'


Actieplan

Het Kamerlid heeft 'Actieplan zoönosebestrijding' gelanceerd waarin hij voorstellen doet om het risico volgens De Groot te verkleinen. Ten eerste stelt hij voor om een einde te maken aan de intensieve veehouderij. Ten tweede wil de partij de handel in wilde dieren stopzetten.


Verder wil D66 habitatverlies tegengaan in binnen- en buitenland. Zo zijn bijvoorbeeld gebieden waar tropisch bos wordt gekapt met een grote biodiversiteit, plekken waar infectieziekten kunnen overspringen.


Vleermuizen

LTO stelt in een reactie op De Groot dat de (intensieve) veehouderij niet verantwoordelijk is voor pandemieën. 'Dergelijke virussen komen van vleermuizen of andere in het wild levende dieren.'

'Vervolgens kan door menselijk handelen het virus overgedragen worden op andere mensen of dieren. Het voorkomen van zoönosen is een van de redenen dat dieren in de (intensieve) veehouderij worden gehouden zoals dat nu gebeurt', meldt hoogleraar Arjan Stegeman van Universiteit Utrecht in Boerderij.

'Polarisering en stemmingmakerij lijkt met dit soort gedraag helaas bij het politieke debat te horen', stelt LTO 'Maar de maatschappij is er niet mee geholpen. We moeten met elkaar het gesprek aan blijven gaan op basis van eerlijkheid, nuance en vertrouwen. Juist als het om volksgezondheid gaat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer