Hanna+Hilhorst%3A+%27Spoedcursus+boerin%27
Column
© Studio Kastermans

Hanna Hilhorst: 'Spoedcursus boerin'

'Elke zondag bij het ontbijt leest mijn man Gert jouw column voor. Zo volgen wij je al een paar jaar en nu hebben we uitgevogeld dat we bijna buren worden in Waterland.' Het was boerin Tanja die me dit enthousiaste mailtje stuurde en uitnodigde voor een kop koffie.

En dus rijd ik naar Ransdorp, vooral bekend van zijn stompe kerktoren. Een decor gevuld met water, bruggen en Hollandse huisjes.

'Hoe zijn jullie erachter gekomen dat we naar Ilpendam gaan verhuizen?' vraag ik direct bij binnenkomst. 'Dat heb ik nooit in de krant geschreven.' Gert glundert. 'Via via. En in je columns gaf je hints over het koeienras en type melkstal.' Ik grinnik. 'Goed gepuzzeld.'

Bij de koffie met cake hoor ik het bijzondere verhaal van Tanja: 'Tot 2012 werkte ik als gastvrouw in de Arena en had ik daarnaast een bedrijf als kleur- en kledingadviseuse. Gert was brandweerman. Zijn ouderlijk boerenbedrijf werd gerund door zijn broer, maar nadat hij een kinderopvang op het erf startte, kon hij onze hulp goed gebruiken. Ik heb toen mijn banen aan de kant geschoven en een spoedcursus 'boerin' van Gert gekregen. Terwijl hij branden bluste, verzorgde ik de koeien, kalfjes en de administratie. Voor het melken hadden we een robot.'

Ik kijk rond en zie een bar, dansvloer, een hooiberg met glijbanen en een knus hoekje met geiten en schapen

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Ik knipperde met mijn ogen. 'Dat deed je 'gewoon' even?'

'Ja. Ik heb geen boerenachtergrond, maar hou erg van dieren. Ik zie het ook een beetje als hobby. Wel eentje die in het begin veel geld kostte – we hebben flink moeten investeren om het hier op de rit te krijgen – maar nu geven onze koeien de meeste melk van Noord-Holland. Daar werk ik graag 80 uur per week voor.'

Na het tweede bakkie laten Gert en Tanja me naast de koeien en de kinderopvang hun derde tak zien: een horecalocatie. 'Normaal gesproken wordt hier gefeest, gegeten en gedronken. Er kan zelfs worden getrouwd. Nu is het hier al maanden stil. We kunnen er maar niet aan wennen.'

Ik kijk rond en zie een bar, dansvloer, een hooiberg met glijbanen en een knus hoekje met geiten en schapen. 'Maar áls we weer mogen feesten, wil ik het graag boeken', zeg ik oprecht. 'Je bent welkom', zegt Tanja. 'Maar ook gewoon voor een kop koffie. Ilpendam is vlakbij. En neem boer Jurre dan ook mee.'

Bekijk meer over:

Bereisde boeren
Bereisde boeren 17-11-2020
Keet te koop
Keet te koop 27-10-2020
Eierstruif
Eierstruif Vandaag, 12:00
Klapkalf
Klapkalf 13-10-2020

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer