Eierstruif

Deze week hoorde ik dat wij op het erf een bijnaam hebben: familie Pannenkoek. Ma Pannenkoek (ik, ja ja) bakt één à twee keer per week een hele stapel. Tussen de middag of juist 's avonds. Deze week was het aan zoon Joris om eieren voor het beslag te halen.

Eierstruif
© Studio Kastermans

'Ik heb ze', riep hij bij de voordeur en hij graaide in de zakken van zijn joggingbroek. Met grote ogen ontwaarde ik de verse vlekken aldaar. Eierstruif droop van Joris' handen, zijn lipje trilde. 'Ik had geen doosje bij me, dus ik dacht: ik doe ze in mijn zak.'

Het goede nieuws: de kippen leggen. Nu de kippenkar volop in gebruik is en wekelijks naar een ander stukje weiland rijdt, is de aanblik van 192 scharrelende hennen en hanen een feest. Echt een aanwinst.

De eerste tijd stond de kar aan de voorkant van het erf. Natuurlijk om te pronken voor klanten en bezoekers, maar ook om de kippen te laten wennen aan hun behuizing en te controleren of de eierproductie al op gang kwam. Na een week lagen er tien, de dag daarna twintig en voor we het wisten, konden we dagelijks 180 eieren rapen.

De aanblik van 192 scharrelende hennen en hanen is een feest

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Toen kon de kar het weiland in. De luikjes openden en de kippen stapten voorzichtig naar buiten. Ze pikten, wroetten en kakten. Een aantal begon te rennen, van links naar rechts. Plons. 'Dat is kroos, geen gras.' Lachend viste Jurre de kippen uit de sloot.

De rest van de dag scharrelden ze rond de kar om in het schemer keurig terug op stok te keren. In het donker sluit de kippenkar automatisch, zodat er geen vossen of andere kippendieven naar binnen kunnen. Daar moet je ook niet aan denken.

Ik zie nog voor me hoe op onze vorige boerderij twintig afgeslachte kippen in het hok lagen. Nodeloos gedood, niet eens opgegeten. Het was overigens op diezelfde boerderij dat zoon Olle, toen nog kleuter, ruim honderd eieren tegen de muur van de schuur kapotgooide. Over eierstruif gesproken. 'Maar dat doet Pietje Bell ook', legde hij uit, toen wij de ravage aanschouwden.

Nu groter – en ietwat wijzer – nam hij zijn broertje bij de hand. 'Kom Joris, we gaan nieuwe eieren halen. Ik denk dat ik wel zes pannenkoeken lust. En jij?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Klapkalf
Klapkalf 13-10-2020
Sleutel 13
Sleutel 13 06-10-2020
Verloren
Verloren 29-09-2020
File op de dijk
File op de dijk 22-09-2020
Bakkie met de buuf
Bakkie met de buuf 15-09-2020
Wildplassers
Wildplassers 08-09-2020

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer