Export+van+vleesvarkens+daalt+snel
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Export van vleesvarkens daalt snel

Dit jaar is de export van vleesvarkens naar buitenlandse slachthuizen al 20 procent lager dan vorig jaar. Door problemen in Duitsland met corona in de vleesverwerkingsindustrie en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen, blijft de export snel dalen.

De levende export van Nederlandse vleesvarkens verloopt dit jaar anders dan andere jaren. Dat er opnieuw minder Nederlandse slachtrijpe vleesvarkens in buitenlandse slachterijen terechtkomen, past in de trend. Tot en met week 46 zijn er dit jaar 1,15 miljoen vleesvarkens geëxporteerd. In 2019 waren dat er 1,44 miljoen. Dat is een daling van opnieuw 20 procent.

In 2018 werden er tot en met week 46 nog 1,72 miljoen vleesvarkens geëxporteerd en in 2017 zelfs 2,5 miljoen. In een paar jaar tijd is de levende export uit Nederland dus meer dan gehalveerd.


Minder dieren naar Duitsland

Bijzonder is ook het gekrompen aandeel van de levende export naar Duitse slachterijen. Waar andere jaren standaard 97 procent van alle naar het buitenland geëxporteerde vleesvarkens naar Duitsland gaan, is dat dit jaar net geen 90 procent. Duitse slachterijen kunnen de vleesvarkens uit eigen land amper verwerken, waardoor ze de import van varkens uit onder meer Nederland tot het minimum beperken.


Nederlandse slachterijen hebben niet al die slachtrijpe varkens opgenomen. Exporteurs hebben daarom alternatieve afzetmarkten moeten vinden. Bij Belgische slachterijen, normaal gesproken het tweede belangrijkste exportland voor Nederlandse vleesvarkens, zijn er tot en met week 46 ruim 10.000 varkens meer geslacht dan over heel 2019; nu meer dan 31.000 en vorig jaar ruim 20.000 vleesvarkens.


Spanje tweede exportland

Maar het opvallendst is dat Spaanse slachterijen fors meer Nederlandse vleesvarkens hebben opgenomen. In 2019 gingen er nog geen 10.000 slachtrijpe varkens naar Spanje, dit jaar zijn het er tot nu toe al meer dan 50.000 varkens. Dat is al vijf keer meer dan in het hele jaar ervoor. Met deze aantallen is Spanje momenteel het tweede exportland voor Nederlandse vleesvarkens.

Ook Italiaanse slachterijen hebben dit jaar dubbel zoveel vleesvarkens opgenomen in vergelijking met 2019. Vorig jaar werden er net geen 10.000 Nederlandse vleesvarkens in Italië geslacht, dit jaar zijn het er tot en met week 46 al 20.000.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer