Nieuw+Aziatisch+handelsblok+beklonken
Nieuws
© ANP

Nieuw Aziatisch handelsblok beklonken

Vijftien landen in Azië en de Stille Oceaan hebben tijdens de virtuele top van Asean, de Aziatische landenbond, een belangrijke handelsovereenkomst getekend. Dit Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) heeft tot doel een gigantische vrijhandelszone te creëren tussen vijftien landen.

Het pact is gesloten door China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland en de tien Asean-staten: Indonesië, Thailand, Singapore, Maleisië, Filipijnen, Vietnam, Birma, Cambodja, Laos en Brunei.

Volgens analisten is RCEP de grootste handelsovereenkomst ter wereld in termen van bruto binnenlands product (bbp). De leden vertegenwoordigen 33 procent van het mondiale bbp. In de handelszone woont een derde van de wereldbevolking.


Werknemersrechten en milieu

Een groot verschil met het EU-blok is dat de RCEP-overeenkomst alleen is gericht op verlaging van handelstarieven, vrij verkeer van goederen en toegang tot opening van markten. Het gaat daarbij vooral om data, industriële goederen en landbouwproducten. De dienstensector valt niet onder RCEP. Het akkoord bevat ook geen afspraken over werknemersrechten, milieubescherming of intellectueel eigendom.


Het nieuwe Aziatische handelsblok is groter dan USMCA, de vrijhandelszone van de Verenigde Staten, Mexico en Canada. De Europese Unie is met zo'n 450 miljoen inwoners ook een kleinere afzetmarkt dan de RCEP-regio.

Het initiatief voor RCEP, waarover acht jaar is onderhandeld, kwam uit de koker van China dat tegengewicht wilde bieden aan groeiende Amerikaanse invloed in Azië.


America First

De Amerikanen werkten onder leiding van de voormalige president Barack Obama aan het Trans-Pacific Partnership (TPP), een handelsblok van Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam. President Donald Trump blies deze overeenkomst in 2017 op. Hij zette bij handelsovereenkomsten 'America First' voorop.

RCEP werd zondag ondertekend tijdens de Asean-topconferentie in Vietnam. Het verdrag is nog niet officieel van kracht. De lidstaten moeten het nog ratificeren.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer