Geopolitiek+zorgenkindje+voor+FrieslandCampina
Nieuws
© FrieslandCampina

Geopolitiek zorgenkindje voor FrieslandCampina

Niet alleen corona, maar ook geopolitieke ontwikkelingen baren Royal FrieslandCampina (RFC) momenteel grote zorgen. Dat zei CEO Hein Schumacher tijdens een webcast, die de zuivelorganisatie deze week voor leden hield.

Vooral in Nigeria is de situatie spannend. Het land is een van de belangijkste exportmarkten voor FrieslandCampina. Het zuivelconcern bezit er dochteronderneming Wamco en heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in het land. Nigeria, dat veel olie exporteert, kampt momenteel met grote valutatekorten vanwege de lage olieprijs. Er wordt zelfs gedreigd met importbeperkingen op onder andere melk.

Ook Hongkong bezorgt Schumacher nog steeds veel hoofdbrekens. Vanwege politieke onrust, maar ook vanwege corona, zit de grens met China nog altijd dicht. Hongkong fungeerde voor FrieslandCampina juist als de poort naar haar belangrijke afzetmarkt China, waar de economie inmiddels weer volop draait. Daarom werkt RFC met man en macht aan nieuwe distributiekanalen naar het vasteland van China. Dat lukt, maar het effect is nog onvoldoende om de schade vanwege 'Hongkong' te compenseren.


Tweede coronagolf

De tweede coronagolf eist eveneens zijn tol. Door de aanhoudende wereldwijde recessie en de hogere werkloosheid zal het langer duren voordat de prijzen voor basiszuivel (boter, melkpoeders en kaas) weer op het niveau van voor de coronacrisis zitten.

Ook gaat RFC er vanuit dat vanwege de lockdowns in binnen- en buitenland de afzet naar de winstgevende foodservice de komende tijd weer zal inzakken. 'Al hebben we deze zomer gezien dat deze markt zich ook razendsnel kan herstellen, als de horeca, kantines en andere foodservicebedrijven weer open gaan', aldus de CEO van RFC.


E-commerce lichtpunt

Schumacher was niet alleen negatief. De businessgroepen Consumer Dairy en Ingredients draaien steeds beter, de verkoop van merken groeit nog steeds. En ook zuivelverkoop via e-commerce neemt steeds grotere vormen aan. Maar ze kunnen de effecten van de geopolitieke ontwikkelingen niet compenseren. De bedrijfsresultaten voor het tweede halfjaar staan dan ook onder druk. RFC zet momenteel dan ook fors in om kosten te besparen en verschillende bedrijfsonderdelen te herstructureren.

In de garantieprijs zijn de internationale ontwikkelingen nog niet terug te zien. FrieslandCampina verwacht ook voor het komende kwartaal een redelijk stabiele garantieprijs, maar waarschuwt wel voor een licht dalende tendens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer