Raad van State stelt tuinders Zuidplas in het gelijk

Agrarische ondernemers in de Zuidplaspolder en Glastuinbouw Nederland zijn opgelucht. De Raad van State heeft twee bestemmingsplannen in het gebied naar de prullenbak verwezen. Gemeente Zuidplas moet opnieuw naar de tekentafel.

Raad+van+State+stelt+tuinders+Zuidplas+in+het+gelijk
© Vidiphoto

Provincie en gemeenten in de regio praten over toekomstige verstedelijking. Idee was die ontwikkeling deels in de Zuidplaspolder, gelegen tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda, uit te voeren.

'De gemeente wilde in het middengebied een dorp in lintbebouwingsconstructie ontwikkelen. Daartegen hebben wij bezwaar gemaakt. Het plan was niet onderbouwd en legde bedrijfsontwikkeling lam', zegt beleidsspecialist ruimtelijke ontwikkeling Leonie Claessen van Glastuinbouw Nederland. Dat vond de Raad van State ook.


Glastuinbouwgebied

De provincie heeft het gebied aangewezen als glastuinbouwgebied. Door de bouw zouden hier en daar plukjes glas verdwijnen. Volgens de bestemming kan dat niet. Dus vervalt ook de reden voor een maximale bouwhoogte die de gemeente eveneens wilde vaststellen op 8 meter. Onmogelijk voor tuinders die toekomst willen; kassen worden juist hoger.

Het tweede gebied waarover het gaat, ligt langs de A12 en valt binnen het Intergemeentelijke Structuurplan (ISP) uit 2007. Binnen dit plan bestaat vooral onduidelijkheid. Daarmee wordt ondernemers alle uitbreidingskansen ontnomen. 'De gemeente moet ook ontwikkelingsperspectief bieden aan de bedrijven', aldus Claessen.


Gevolgen van vaagheid

Bloemenkweker Marius van Vuuren is een van de ondernemers in het gebied. Hij liet er in 1991 een kas bouwen, werd in 2007 geconfronteerd met het ISP en ondervindt de gevolgen van de vaagheid. 'Ik zit al dertien jaar klem.' Telkens worden plannen gemaakt en besluiten genomen die daarna worden teruggedraaid, legt hij uit.

Maar de oude situatie sluit niet aan op de actualiteit waarin schaalvergroting belangrijk is. Zo kon de ondernemer niets. 'Uitbreiden op locatie kon niet, elders net zo min. Je bedrijf wordt minder waard als de glastuinbouwbestemming van het gebied eraf gaat; daardoor vind je minder kopers. Dat heeft gevolgen voor de financiering.'


Schaalvergroting

De gemeenteraad stelde onterecht dat schaalvergroting wel mogelijk was, schrijft de Raad van State. Het bestemmingsplan is vernietigd, maar de vraag is hoe nu verder? Glastuinbouw Nederland wil met de ondernemers om tafel. Claessen wil hun idee voorleggen aan de gemeente in de hoop dat die de tuinders nu wel wil betrekken bij het plan. Dat moet er over 36 weken liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer