%27Ontwikkeling+glaslocatie+Zuidplas+duurde+te+lang%27
Nieuws
© Koen van WIjk

'Ontwikkeling glaslocatie Zuidplas duurde te lang'

De door Koos Hoogendoorn (voormalig bestuurslid LTO Noord Zuid-Holland) geïnitieerde Stichting Glastuinbouw Zuidplaspolder en Tuindersvereniging Zuidplaspolder hielden onlangs op te bestaan. De formele doelen waren bereikt, maar een derde grote glaslocatie van Zuid-Holland kwam er niet.

Wat was het doel van Stichting Glastuinbouw Zuidplaspolder?

'Het was een lobby om nieuwe glastuinbouw in Zuidplas mogelijk te maken via een nieuw bestemmingsplan. In 2005 werd de stichting opgericht met LTO Noord, FloraHolland, Rabobank en Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland. Op dat moment bleek de vraag naar nieuwe glastuinbouw veel groter dan het gebied kon bieden.

'Daaropvolgend hebben we voor de geïnteresseerde tuinders de Tuinders Vereniging Zuidplas opgericht. Er waren 55 leden, maar niet een heeft zich gevestigd in Zuidplas.'

Hoe is dat mogelijk?

'Was de ontwikkeling in Zuidplas snel in proces gekomen, dan had Zuid-Holland er nu een mooie locatie bij gehad. Medio 2006 lag er 550 hectare aan nieuw glas in aanvraag, maar de meeste tuinders zijn weggevloeid. Ruimtelijke processen duren in dit land te lang.'

Wat is er gebeurd?

'De bedoeling was om het glas te bundelen binnen 280 hectare in de gebieden Glasparel en Knibbelweg en elders woningbouw te realiseren. De eerste grote kas is recent pas gebouwd. De meeste ondernemers maakten andere keuzes.

In Zuidplas is alles misgegaan door een integraal ontwikkelingsplan voor zowel glas en woningen, als bedrijventerreinen

Koos Hoogendoorn, voormalig bestuurslid LTO Noord Zuid-Holland

'Dat is logisch, als je in gebieden als Middenmeer en Terneuzen wel meteen terecht kan. Als ondernemers hun plan niet binnen vijf jaar kunnen realiseren, vinden ze een andere oplossing.'

Was de aanpak in Zuidplas ontoereikend?

'In Zuidplas is alles misgegaan door een integraal ontwikkelingsplan dat zowel kassen en bedrijventerreinen, als woningbouw omvatte. Die zaken houden elkaar in de greep. Dat de woningbouw stilviel tijdens de crisis, trekt dan bijvoorbeeld ook de glastuinbouwontwikkeling mee.'

Hoe zit dat elders in Zuid-Holland?

'Wat in Zuidplas gebeurde is typerend voor heel Zuid-Holland. De provincie heeft de nieuwvestiging van glastuinbouw te veel laten lopen. Het lukte niet om nieuwe vestigingslocaties aan te wijzen, waaronder Kaag en Braassem.

'Anderzijds werd er vastgehouden aan behoud van 5.800 hectare glas in Zuid-Holland. Onzinnig veel, vond ik. Je hebt meer aan 3.800 hectare goed glas dan alles behouden. Zuid-Holland moet zich inzetten op kwalitatieve vernieuwing.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer