Organisaties+Glastuinbouw+Zuidplas+opgeheven
Nieuws
© Koen van WIjk

Organisaties Glastuinbouw Zuidplas opgeheven

Stichting Glastuinbouw Zuidplaspolder en Tuinders Vereniging Zuidplaspolder (TVZ) houden op te bestaan.

Met het bereiken van de doelen om nieuwe glastuinbouw in de Zuidplaspolder mogelijk te maken, hebben beide organisaties hun taken volbracht die ooit door Stichting Glastuinbouw Zuidplaspolder in gang zijn gezet.

Eind jaren negentig was er grote behoefte aan ruimte voor glastuinbouw. De WLTO, de voorloper van LTO Noord, pakte dit op en ondersteunde dit met een stevige lobby om ook nieuwe glastuinbouw in de Zuidplaspolder mogelijk te maken.

Stallingsbedrijf

Alle inzet resulteerde in de oprichting van Stichting Glastuinbouw Zuidplaspolder in 2005, met FloraHolland, Rabobank, Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN) en LTO als dragende partijen.

De stichting deed in 2006 een oproep voor wie zich in de Zuidplas wilde gaan vestigen. De vraag naar nieuwe glastuinbouw bleek vele malen groter dan het gebied aan hectares kon bieden. Met en vanuit de groep geïnteresseerden werd in 2007 de Tuinders Vereniging Zuidplaspolder opgericht.

Bestemmingsplannen

Met het realiseren van de bestemmingsplannen is het doel van de TVZ bereikt. Er is veel werk verzet om de realiteitszin in de bestemmingsplannen te krijgen. In de afgelopen tien jaar hebben leden niet gewacht op de ontwikkeling in de Zuidplaspolder.

De ontwikkeling van het gebied liep niet altijd parallel met de bedrijfsontwikkeling van de leden en die van de sector. Zo kwam elders vestigen in beeld of werden bedrijven voor een andere keuze gesteld met hun bedrijfsontwikkeling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer