Zijn er wel objectieve journalisten in Hilversum?

Tussen Wakker Dier, de Partij voor de Dieren en omroepmedewerkers in Hilversum bestaan opmerkelijke relaties. Eline Vedder, bekend van de #Laarzenactie, zette ze op een rij.

Boeren zijn vakmensen. Heel druk met het mooiste vak van de wereld. We vertellen de burger er graag over, maar wanneer? En hoe? Dat is ons vak niet. Goede initiatieven zijn er gelukkig volop. Boerburgertweet, Boer Bewust, open dagen, schooleducatie, boeren op sociale media: allemaal timmeren ze hard en met passie aan de weg.

Er zijn ook mensen voor wie vertellen wel hun vak is: persvoorlichters, media-experts, mediapsychologen en marketingmanagers.

Radar

Sommige organisaties zijn hier buitengewoon goed in. Ze hebben er hun vak van gemaakt om over onze sector te vertellen. Na de laatste Radar-uitzending wilde ik de (zeer warme) banden tussen Wakker Dier, Partij voor de Dieren (PvdD) en Hilversum blootleggen. Ik ben blijkbaar niet de enige die gefrustreerd is over dit slimme mediaoffensief, want het artikel op Facebook is meer dan 2.600 keer gedeeld:

In mijn rijtje erfbetreders ontbreekt een specialist: de sectoroverschrijdende marketing- en media-expert met verstand van sociale beïnvloeding

'Antoinette Hertsenberg ademde de antipathie jegens de veehouderij weer met groot enthousiasme, zoals ze regelmatig doet in Radar. Als je haar moet geloven, zijn boeren allemaal vreselijke mensen met dollartekens in hun ogen en geen greintje liefde voor hun dieren.'

Fun facts

Moeten we dat eigenlijk wel geloven? Het lijkt me goed om eens wat 'fun facts' op een rij te zetten.

Hertsenberg is behalve presentatrice en eindredactrice van Radar de vrouw van Niko Koffeman. Koffeman is medeoprichter en Eerste Kamerlid van de PvdD, medeoprichter van Wakker Dier én conceptmaker voor de Vegetarische Slager. De Vegetarische Slager is het bedrijf van Jaap Korteweg en die is weer getrouwd met Marianne Thieme. Thieme is de fractievoorzitter van de PvdD, overtuigd veganist en ze was directeur van Wakker Dier.

Thieme en Hertsenberg zijn goed bevriend met Manon Blaas. Dit is de eindredacteur van Zembla, je weet wel, die van de uitzendingen over de melkveehouderij. In hetzelfde mediakliekje zit redacteur Ewald Engelen van Buitenhof, tevens PvdD-lijstduwer.

Vleeseters

We blijven nog even in medialand, want in de programma-adviesraad van de NTR zit Marcel Zeelenberg (sociaal psycholoog), die met Roos Vonk (ook sociaal psycholoog) en Diederik Stapel (alweer een sociaal psycholoog en berucht als een van de grootste wetenschapsfraudeurs in de geschiedenis) een zeer negatief artikel schreef over vleeseters.

Dan hebben we nog de Nicolaas G. Pierson Foundation, de denktank van PvdD die nauw samenwerkt met Wakker Dier, waar Koffeman weer voorzitter van is. De directeur is mediapsycholoog Karen Soeters. Soeters en Vonk mogen regelmatig aanschuiven bij Loretta Schrijver van Koffietijd. Eén keer raden met wie Schrijver bevriend is. Juist, met Thieme en Hertsenberg.

Moties

Ik sluit af met een persoonlijke observatie: moties van PvdD in de Kamer, acties van Wakker Dier op radio en tv en uitzendingen van Zembla en/of Radar gaan, meestal in kort tijdsbestek, bijna altijd over hetzelfde onderwerp.

Is dat toeval? Of is dat gewoon een heel slim uitgevoerd offensief? Door bovengenoemde experts in perceptiemanagement en sociale beïnvloeding? Waar wij boeren, slechts gewapend met nuchter boerenverstand, tegengas aan proberen te geven tussen het runnen van een boerderij door?

Kortom, ik constateer dat er een specialist ontbreekt in mijn rijtje erfbetreders: de sectoroverschrijdende marketing- en media-expert met verstand van sociale beïnvloeding. Een vakman in 'vertellen'.

Eline Vedder-MonasterMelkveehoudster in Ruinerwold

Weer

 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer