Daling voerafzet en winst ForFarmers

Voerleverancier ForFarmers zag de voerafzet in het derde kwartaal met 2,8 procent dalen en de brutowinst met 6,8 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf merkt de gevolgen van de coronacrisis.

Daling+voerafzet+en+winst+ForFarmers
© ForFarmers

De daling in voerafzet was in het derde kwartaal wel minder groot dan in de eerste twee kwartalen van 2020. 'De volumes liepen weer iets op ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar, toen het corona-virus ons allemaal overviel', ligt CEO Yoram Knoop toe in een persverklaring.

Veehouders zagen volgens hem sinds maart hun afzetmarkten afnemen. De prijzen voor hun producten kwamen hierdoor onder druk te staan. 'Het blijft onzeker hoe lang COVID-19 nog tot ingrijpende maatregelen zal leiden. Uit voorzorg worden veehouders, consumenten en bedrijven terughoudender in hun uitgavepatroon.'


Schaalgrootte

ForFarmers ziet voordelen in het zoeken naar kostenefficiency en schaalgrootte. Knoop: 'Vandaar dat wij de volgende stap maken in het nog efficiënter maken van onze organisatie. Daarnaast ben ik natuurlijk bijzonder verheugd met de vorige week aangekondigde overname van de Hoop Mengvoeders.'

In het derde kwartaal was de voerafzet in Duitsland en Polen stabiel, terwijl de volumes in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk daalden. In Polen stonden de winstmarges onder druk. Lagere operationele kosten konden de daling van de winst niet compenseren.


Marktomstandigheden

De verslechterde resultaten zijn volgens ForFarmers een direct gevolg van de slechtere marktomstandigheden van zuivel, vlees en eieren. De prijzen van deze producten lagen in het derde kwartaal 2020 allemaal onder het niveau van een jaar eerder. De gemiddelde Europese varkensprijs ligt op dit moment zelfs onder het vijfjarige gemiddelde. Dat komt onder meer doordat China een importbeperking van varkensvlees uit Duitsland instelde, als gevolg van uitbraak van Afrikaanse Varkenspest in het oosten van Duitsland.

In de varkenssector daalde het volume vooral door het effect van de stoppersregeling in Nederland. In België liet de opheffing van de exportbeperkingen naar landen buiten de EU, die waren ingesteld vanwege de aanwezigheid van de Afrikaanse varkenspest, nog op zich wachten. Hierdoor bleven varkensprijzen laag en kromp de varkensstapel.


Pluimveesector

De goede technische prestaties in de pluimveesector in Nederland zorgde in deze sector voor een volumegroei. Die compenseerde de volumedaling in België. In Polen was er in de pluimveesector ook sprake van een volumedaling. De Poolse pluimveesector werd dit jaar geraakt door de vogelgriep, waardoor er exportbeperkingen golden. Vanwege de prijsdaling voor vleeskuikens wachtten meerdere pluimveehouders met het vullen van hun stallen. Ook in Duitsland daalde de afzet in de pluimveesector. Dat kwam door het verlies van enkele contracten.

Voor ForFarmers is de Brexit een onzekere factor. Het bedrijf ziet in het Verenigd Koninkrijk wel groeikansen omdat de zelfvoorzieningsgraad voor de varkens- en pluimveesector er rond de 60 tot 70 procent ligt. Het bedrijf verwacht dat de Britten willen groeien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer