CBS%3A+misoogst+zaaiuien+dit+jaar+groter
Nieuws
© Jan Anninga

CBS: misoogst zaaiuien dit jaar groter

De gemiddelde opbrengst per hectare zaaiuien is 1,6 procent lager dan vorig jaar en die van suikerbieten 1,2 procent lager. Bij consumptieaardappelen is de opbrengst 1,3 procent hoger. Dat blijk uit de voorlopige oogstraming akkerbouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door weersomstandigheden in het voorjaar is de misoogst bij zaaiuien dit jaar groter dan vorig jaar. De bruto-opbrengst aan zaaiuien komt dit jaar uit op zo'n 1,4 miljoen ton. Dat is 1,4 procent minder dan een jaar eerder. De bruto-opbrengst is berekend op basis van de beteelde oppervlakte. Bij de definitieve raming kan deze lager uitkomen.

Het CBS maakte de laatste oogstraming donderdag bekend. 'De verwachte landelijke hectare-opbrengsten kunnen regionaal sterk verschillen en zelfs binnen de regio's kunnen er grote verschillen tussen percelen zijn', meldt het bureau, dat de definitieve oogstcijfers van 2020 eind januari 2021 bekendmaakt.


Plantuien

In 2020 is voor het eerst onderzoek gedaan naar de opbrengst van tweedejaars plantuien. Deze worden niet gezaaid, maar worden als klein uitje gepoot. De verwachting is dat dit jaar van 6.500 hectare er 350.000 ton zal worden geoogst, ongeveer een kwart van de opbrengst aan zaaiuien.

In 2020 werd op 27.300 hectare zaaiuien geteeld, 1,1 procent meer dan een jaar eerder. De opbrengst per hectare zaaiuien wordt in 2020 met iets meer dan 49,5 ton 1,6 procent lager geraamd dan de definitieve hectare-opbrengst van vorig jaar. Samen met de afname van de beteelde oppervlakte zorgt dit voor een afname in de verwachte bruto-opbrengst zaaiuien.


Aardappelen en bieten

Voor consumptieaardappelen geldt dat de opbrengst per hectare dit jaar zo'n 1,3 procent hoger wordt ingeschat dan vorig jaar. De hectare-opbrengst komt daarmee naar verwachting op 48,5 ton.

Het areaal consumptieaardappelen daalde dit jaar bijna 3 procent naar 76.700 hectare. De bruto-opbrengst consumptieaardappelen is met 3,7 miljoen ton naar verwachting vrijwel onveranderd vergeleken met vorig jaar.


Suikerbieten

De opbrengst per hectare bij suikerbieten neemt naar verwachting 1,2 procent af naar gemiddeld 82,9 ton. Voor suikerbieten wordt dit jaar een 1,6 procent grotere oogst verwacht dan vorig jaar, namelijk 6,7 miljoen ton (0,1 miljoen ton meer) dan in 2019. Het areaal suikerbieten nam dit jaar bijna 3 procent toe tot 81.400 hectare.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer