Allerheiligen krikt chrysantenprijs niet op

Een flinke plus op de prijs, dat was deze dagen normaal de verwachting bij Van Uffelen Flowers in Maasland. Maar dat valt dit jaar vies tegen. Deze periode rond Allerheiligen en Allerzielen zorgt gebruikelijk voor een mooie prijsstijging, maar door de coronacrisis is dat nu anders.

'We produceren nu onder de kostprijs', vertelt eigenaar Marco van Uffelen. 'De export valt tegen. Orders worden gecanceld. Die komen nu op de klok, dus dalen de prijzen.' Arjan van der Voort van telersvereniging Zentoo kan dat beamen. 'Er draait niks door en het product wordt wel gewoon afgenomen.'

Dat is anders dan in het begin van de coronacrisis, weet Van der Voort. 'Het prijsniveau is op dit moment lager en komt daarmee voor sommige soorten onder de kostprijs. Dat zijn we niet gewend in deze tijd.'


Flinke domper

De huidige prijs is een flinke domper voor Van Uffelen, zeker omdat de teelt nu duur is. 'We draaien volle productie met belichte teelt en dat houdt hoge energiekosten in, maar we ontvangen helaas niet de prijs die we daarvoor horen te krijgen.'

Het is momenteel een kwestie van vooruitkijken, geeft Van der Voort aan. 'De productie neemt nu iets af. Als de winkels overal open blijven, kunnen wij onze productie op een normale wijze kwijt. We hopen er daarom maar het beste van.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer