Pluischrysant+groeit+in+veelkleurigheid
Nieuws
© Thierry Schut

Pluischrysant groeit in veelkleurigheid

Kwekerij Arcadia groeit door in zowel areaal als in rassen en kleuren. Het brede assortiment van het bedrijf uit De Lier en De Kwakel telt nu meer dan 35 variëteiten, waaronder de nieuwe pluischrysant Gustav.

Het Westlandse bedrijf lanceert deze week het ras Gustav, die te boek staat als pompon. 'De vraag naar diverse kleuren pompons is de laatste jaren fors toegenomen', zegt mede-eigenaar Rene Eikelenboom. 'Na de succesvolle introducties van Momoko en Alibaba volgt dan nu ook de derde kleur pompon in paars.'

Vanaf deze week worden de eerste Gustav's geveild op de veiling in Naaldwijk en daarna jaarrond aangevoerd op de overige veilplaatsen. Arcadia is als marktleider gespecialiseerd in de teelt en vermarkting van pluischrysanten. 'We passen het volume per soort aan op de tijd van het seizoen, zegt locatiemanager Peter Zwinkels. 'Per jaar produceren we 50 miljoen takken.'


Innovatieve vormen en kleuren

De kwekerij is continu op zoek naar innovatieve vormen en kleuren in samenwerking met veredelingsbedrijven, zoals de Rossano-variant die hij bost. Arcadia beschikt inmiddels over vijf teeltlocaties met een totale oppervlakte van 23 hectare in De Lier en De Kwakel.

'Het nieuwste bedrijf aan de Lierse Hoefweg omvat nu 4,8 hectare', zegt Zwinkels. 'Maar 8 hectare ligt hier binnen twee jaar in het verschiet', vult hij aan. Het assortiment is ook te bestellen via de Decorum-webshop. 'Via deze marktplaats bedienen we de groothandel', legt Eikelenboom uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer