Minder+belichten+in+chrysant+leidt+tot+lagere+productie
Nieuws
© Han Reindsen

Minder belichten in chrysant leidt tot lagere productie

Minder belichten in de teelt van chrysanten als in de cyclus de vraag naar assimilaten van het gewas lager is, leidt tot een lagere productie. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Plant Lighting.

In twee proefkassen (18 en 22 graden Celsius) hebben onderzoekers een experiment uitgevoerd met de cultivars Bacardi en Baltica, die zijn geplant op vijf verschillend dichtheden (17, 35, 52, 70 en 87 planten per vierkante meter). Tijdens de proef is belicht met 140 µmol per vierkante meter met SON-T. De onderzoekers verrichtten wekelijkse metingen aan stengel-, blad- en bloemgewicht, bladoppervlakte, aantal bladeren en aantal zijstengels, ondersteund door koolhydratenanalyses en fotosynthesemetingen.

Tijdens de proef is gekeken naar een besparing op het elektriciteitsgebruik van 7 procent ten opzichte van een variabele daglichtdrempel of 25 procent ten opzichte van een vaste daglichtdrempel. De onderzoekers namen daarbij aan dat er zich geen lage zijtakken ontwikkelen aan het begin van de teelt en gevormde reserves na enkele dagen worden gefixeerd en later niet alsnog kunnen worden gebruikt voor de uitgroei van zijtakken en bloemen.

Afhankelijk van energieprijs

'Vooral de tweede aanname is cruciaal en de proef heeft aanwijzingen opgeleverd dat die niet correct is', melden de onderzoekers. 'Dat betekent dat minder belichten bij een lagere vraag naar assimilaten alsnog tot een lagere productie leidt, want aan het eind van de teelt is er altijd een tekort aan assimilaten door de uitgroei van zijtakken en bloemen. Dan is besparen op belichting eerder in de teelt dus mogelijk geen verstandige maatregel, afhankelijk van de energieprijzen en eventuele meerprijs van zwaardere takken.'

Het onderzoek is gefinancierd door gewascoöperatie chrysant en programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer