Arcadia+wil+h%C3%A9t+loket+in+pluischrysanten+zijn
Reportage
© Thierry Schut

Arcadia wil hét loket in pluischrysanten zijn

Arcadia Chrysanten wil met een breed assortiment en groot volume hét loket in pluischrysanten zijn. Het bedrijf doet veel aan vernieuwing en is een zesde locatie aan het bouwen waarin het de nieuwste teelttechnieken toepast.

'De naam Arcadia Chrysanten is tien jaar geleden ontstaan', vertelt René Eikelenboom, een van de vijf eigenaren van het bedrijf. 'Troschrysantenkwekerij Van Ruijven is toen samengegaan met pluischrysantenkwekerij RO Flowers van Ronald Olsthoorn. We hebben ons bedrijf Arcadia genoemd, wat zoiets als 'Utopia' betekent en zijn de afgelopen tien jaar langzamerhand helemaal overgeschakeld naar de teelt van pluischrysanten.'

Drie jaar geleden gingen de laatste troschrysanten de deur uit. 'Het was een leuk proces', vindt Eikelenboom. 'We zijn begonnen met twee jaar 'verkeringstijd'. Dat voelde goed en het bleek dat we ons met pluischrysanten konden onderscheiden. Ons kunstje: ons volume in combinatie met een breed assortiment. We streven ernaar om hét loket in de pluischrysanten te zijn. Van de 60 hectare aan pluischrysantenteelt in Nederland hebben wij nu 33 procent in handen. Dat hebben we ook bereikt door het assortiment van bedrijven over te nemen die stopten met de teelt.'

50 miljoen stelen

Arcadia Chrysanten beschikt over vijf teeltlocaties in Kwintsheul, De Kwakel en drie in De Lier, met een totale oppervlakte van 21 hectare. Het bedrijf produceert 50 miljoen stelen per jaar. Naast Eikelenboom en Olsthoorn zijn Bart, Bert en Steef van Ruijven eigenaar van de kwekerij. 'We zijn ieder verantwoordelijk voor een van de locaties', legt Eikelenboom uit. 'In mijn geval is dat De Kwakel, maar we hebben daarnaast in tweetallen overkoepelende taken. Ik houd me bezig met de verkoop en de energievoorziening.'

De chrysant is sinds een aantal jaren een product dat we jaarrond kunnen verkopen

René Eikelenboom, mede-eigenaar Arcadia Chrysanten

De kwekerij koopt haar plantmateriaal in bij vier verschillende Nederlandse veredelingsbedrijven, voor wie het bedrijf ook nieuwe rassen uittest. De teelt van jonge plant tot snijbloem duurt tien weken. Een troschrysant heeft meerdere bloemen aan een steel. Bij de geplozen of pluischrysant halen medewerkers na zeven weken alle bloemen van de steel, behalve één. Deze ene bloem heeft dan de kans om uit te groeien tot een groot en krachtig exemplaar.

120 medewerkers

De onderneming heeft zo'n 120 mensen in dienst, van wie een deel een vast contract heeft. De helft van de arbeidsuren zit in het pluizen van de chrysanten, dat handmatig gebeurt. Verder is de productie voor een groot deel geautomatiseerd, bijvoorbeeld met een plantmachine met 39 'handjes'. Ook het oogsten gebeurt zo veel mogelijk machinaal.

Het pluizen van de chrysanten is erg arbeidsintensief.
Het pluizen van de chrysanten is erg arbeidsintensief. © Thierry Schut

Arcadia Chrysanten kweekt twintig verschillende variëteiten. 'Vroeger was de chrysant vooral een najaarsbloem', zegt de sierteler. 'De afgelopen vijftien jaar is het, met name door de Russische markt, een product geworden dat we jaarrond verkopen. We hebben een redelijk vlak arbeidspatroon met in de winter een productie van ongeveer 900.000 stelen per week en in de zomer 1,1 miljoen. Qua kleuren houden we rekening met de seizoenen: in het najaar hebben we veel oranje en bruine tinten, in het voorjaar zetten we meer in op roze.'

Samenwerkingsverband

De bloemen zijn bestemd voor retail en groothandel, waarvoor Arcadia is aangesloten bij samenwerkingsverband Decorum Plants & Flowers. 'Sinds een jaar hebben we een box op de veiling in Naaldwijk, waaruit we klanten beleveren die via onze webshop hebben besteld. En we zijn met Decorum bezig met het ontwikkelen van een papieren hoes', laat Eikelenboom zien.

'De markt vraagt om minder plastic te gebruiken, maar ik vind het een lastige discussie of papier beter is voor het milieu. Voor de Europese retail verwerken partijen in het buitenland onze bloemen zelf verder in boeketten. We zijn met onze afnemers aan het kijken of we een grote hoeveelheid bloemen zonder hoes in een doos kunnen verschepen.'

Elektriciteit

De chrysant heeft 's nachts geen licht nodig en daarom gebruikt het bedrijf relatief weinig stroom. Overgebleven elektriciteit uit de WKK verkoopt Arcadia aan het net. In het Westland schakelt dit jaar een bedrijf gedeeltelijk over op aardwarmte. Een andere vestiging is aan het experimenteren met 30 procent ledverlichting. Vanwege het succes van de proeven zal de nieuwe, zesde vestiging die in het Westland in aanbouw is, gaan draaien met 50 procent ledverlichting. Dat betekent dat de nieuwe locatie straks 1,8 miljoen kilowattuur minder gebruikt dan een standaard belichtingsinstallatie.

'We hebben in de afgelopen vier jaar twee nieuwe kassen in gebruik genomen, waarin wij de lucht ontvochtigen met hergebruik van de warmte. Daardoor hebben we 20 procent gas bespaard', vertelt Eikelenboom. 'Op onze nieuwe locatie gaan we de modernste teelttechnieken gebruiken. We willen naar 25 rassen groeien en blijven vernieuwen.'

Na de oogst gaan de bloemen naar de verwerkingshal.
Na de oogst gaan de bloemen naar de verwerkingshal. © Thierry Schut

'Feedback over vormen en kleuren'
'Wij werken al zo'n dertig jaar samen met Arcadia Chrysanten en zijn voorgangers', zegt Peter Zaat, algemeen directeur van chrysantenveredelings- en vermeerderingsbedrijf Deliflor in Maasdijk. 'Wij zijn sterk in geplozen chrysanten en daardoor is het contact met Arcadia de afgelopen jaren geïntensiveerd. Arcadia Chrysanten is hier kind aan huis voor het meedenken over de veredeling en het identificeren van geschikte rassen. Zij doen ook proeven met geselecteerde soorten, die we gezamenlijk beoordelen', vertelt hij. 'Wij hebben onze eigen marketing en productmanagement, maar zijn blij met de feedback die Arcadia geeft vanuit de markt over bijvoorbeeld vormen en kleuren. We vullen elkaar daarin goed aan. Op beurzen, bijvoorbeeld in Rusland, promoten wij onze rassen en laten we de bloemen zien die onze klanten telen. Soms staan we ook samen met Arcadia op een beurs, zodat we samen onze bloemen kunnen promoten. Ik verwacht dat de samenwerking met ketenpartners in de toekomst alleen nog maar toe zal nemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer