Worm helpt gewasbeschermingsmiddelen opruimen

Royal Brinkman is een praktijkproef gestart, waarbij onderzocht wordt of wormen het proces van afbraak van gewasbeschermingsmiddelen door bacteriën kunnen versnellen.

Worm+helpt+gewasbeschermingsmiddelen+opruimen
© Royal Brinkman

De test dient om een nulemissie in de glastuinbouw mogelijk te maken. Met vragen hoe gebruiken we zo min mogelijk water in de glastuinbouw en hoe kunnen we zo veel mogelijk water hergebruiken in het achterhoofd, is Royal Brinkman in 's-Gravenzande in samenwerking met Stowa en gemeente Westland begonnen aan project Vegeta. Dat staat voor: VErmifiltratie om GEwasbeschermingsmiddelen in de Tuinbouw Af te breken.

Uit eerder onderzoek van de universiteit van Wageningen is gebleken dat grond, verrijkt met bacteriën, de capaciteit heeft om gewasbeschermingsmiddelen af te breken. De hypothese van het onderzoek van Royal Brinkman is een verlengstuk hiervan. Het bedrijf kijkt of wormen het proces van de bacteriën positief beïnvloeden, zodat er meer middelen in het water worden afgebroken.


Beweging van wormen

Door de beweging van de wormen in de grond ontstaat er meer contact tussen de gewasbeschermingsmiddelen en de bacteriën, zo is de redenering. Hierdoor wordt het oppervlak van de filtratie groter. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de enzymen in de spijsvertering van de wormen de afbraak van de gewasbeschermingsmiddelen versnellen.

De praktijkproef bestaat uit een proefopstelling van twee 1.000 liter Intermediate Bulk Containers (IBC's) op een houten constructie. Onder deze constructie staan twee waterbakken waar vandaan het water met de gewasbeschermingsmiddelen wordt gecirculeerd door de IBC's. In deze IBC's is een mix van potgrond, stro en slib geplaatst. De wormen die het verschil moeten maken in het onderzoek zijn de tijgerworm en de dauwworm.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer