Compensatie fritesteler definitief op 6 cent

Telers van fritesaardappelen die gebruik willen maken van de compensatieregeling vanwege de coronacrisis, kunnen ervan uitgaan dat zij 6 cent per kilo krijgen uitbetaald. Dit meldt André Hoogendijk, directeur van BO Akkerbouw.

Compensatie+fritesteler+definitief+op+6+cent
© Haijo Dodde

Hoogendijk vertelt dat bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) inmiddels ongeveer voor 47 miljoen euro is aangemeld voor de compensatieregeling. RVO.nl heeft de eerste telers die een definitieve aanvraag hebben ingediend al laten weten dat ze binnenkort de uitbetaling van het compensatiebedrag kunnen verwachten.

BO Akkerbouw riep de aardappeltelers twee weken geleden nog op om hun definitieve aanvraag in te dienen voor eind september. Daaraan is volgens Hoogendijk breed gehoor gegeven. 'Het is nu wel duidelijk dat het budget van 50 miljoen euro dat de overheid beschikbaar stelde voor deze regeling niet wordt overschreven', legt hij uit. 'Vandaar dat RVO.nl bij de uitbetaling uitgaat van de maximale uitkering per kilo.'


Definitieve aanvragen nog niet afgehandeld

De definitieve aanvragen voor compensatiebedragen boven de 125.000 euro zijn nog niet afgehandeld, zegt Hoogendijk. Daarvoor is in de optelling van het totaal aangevraagde compensatiebedrag een inschatting meegenomen. 'De kans is daarmee groot dat het uiteindelijk uit te keren bedrag nog iets lager gaat zijn dan de 47 miljoen euro waar de teller nu op staat', verklaart de directeur van de brancheorganisatie.


In eerste instantie hadden zo'n 1.200 aardappeltelers voor 900.000 ton fritesaardappelen een aanvraag voor compensatie ingediend. Zoals het er nu naar uitziet is daarvan bijna 800.000 ton overgebleven. Dit zijn de aardappelen die uiteindelijk een bestemming hebben gekregen buiten het reguliere afzetcircuit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer