SP zet in op duurzame lokale productie en wil af van euro

De SP heeft haar conceptprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar gepresenteerd. De plannen voor de landbouw zijn in grote lijnen: duurzame lokale productie, minder intensivering en schaalvergroting en aandacht voor lokale productie. En de SP wil af van de euro.

SP+zet+in+op+duurzame+lokale+productie+en+wil+af+van+euro
© Dirk Hol

Het verkiezingsprogramma is een concept waarbij ruimte is voor aanpassingen. De leden van de partij bespreken dit conceptprogramma de komende weken in alle afdelingen. Op basis van de suggesties en de commentaren van de leden wordt een nieuwe versie gemaakt, die opnieuw aan de leden wordt voorgelegd. Het uiteindelijke programma wordt vastgesteld op het partijcongres in december.

Kamerlid Frank Futselaar, landbouwwoordvoerder voor de SP, staat op de voorlopige kandidatenlijst op plaats 19. Vorige maand kondigde hij aan niet verkiesbaar te zijn en terug te keren naar het onderwijs. Op dit besluit is hij teruggekomen, nadat hem was gevraagd een positie op de kieslijst in te nemen. Het is gezien de huidige peilingen, met ongeveer veertien zetels voor de SP, geen zekerheid dat Futselaar terugkeert.


Diervriendelijk produceren

In het conceptverkiezingsprogramma besteedt de partij enkele alinea's aan landbouw. Er staat onder meer: 'Landbouw en veeteelt zijn uit hun voegen gegroeid door intensivering en schaalvergroting. Dat ging ten koste van natuur en milieu en van het dierenwelzijn. En het is bovendien slecht voor de toekomst van de boeren. Wij willen een 'boerenlandbouw', ofwel een gezonde productie waarmee boeren de kost kunnen verdienen.'

Verder schrijft de SP dat zij wil 'stoppen met de bio-industrie'. 'In plaats van de intensivering en schaalvergroting ondersteunen we boeren die diervriendelijk en duurzaam produceren.' Of 'intensief en groot schaalvergroting' daarmee 'diervriendelijk en duurzaam produceren' uitsluit, blijkt niet uit het conceptverkiezingsprogramma. Ook is niet vermeld hoe de SP die boeren wil ondersteunen.


Minder transport, meer natuur

Tevens geeft de partij aan naar meer biologische bestrijding te willen. Ook moet er meer aandacht zijn voor de gezondheid van boeren, bewoners en dieren. Minder transport over de hele wereld en meer lokale en regionale productie. Ook het inkomen van de boer wordt vermeld: 'De duurzame boer verdient ook een duurzaam inkomen.' Daarnaast is er aandacht voor circulaire economie, 'door het recyclen van grondstoffen en stimuleren van nieuwe technologieën'.

Natuurgebieden moeten van de SP worden uitgebreid en met elkaar worden verbonden. 'Het bestaande agrarisch landschap maken we mooier met natuurelementen, zoals houtsingels, akkerranden en slootkanten. Aantasting van de natuur door bebouwing en versnippering gaan we tegen. Met een nationaal bomenplan gaan we voor elke Nederlander een boom planten, ook als extra bijdrage aan een beter klimaat', zo staat te lezen in het conceptverkiezingsprogramma.


Einde euro

De SP wil af van de euro. 'De euro is onhoudbaar, omdat de economieën van de eurolanden onvergelijkbaar zijn. Vasthouden aan de huidige euro gaat ten koste van onze economie, maar ook die van de landen in het oosten en zuiden van Europa, die de munt niet kunnen aanpassen aan hun economische ontwikkeling. De landen met meer vergelijkbare economieën moeten voorbereidingen treffen voor de ontwikkeling van een nieuwe munt.'

De SP wil dat de Europese Unie geen handelsverdragen meer kan sluiten zonder toestemming van de parlementen van de lidstaten. 'Grote handelsverdragen leggen we in een referendum voor aan de Nederlandse bevolking.' De Europese Unie is veel te snel gegroeid, vindt de SP. Daardoor wordt een goede samenwerking tussen de 27 landen van de Europese Unie steeds moeilijker. 'Verdere uitbreiding is dan ook niet mogelijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer