Geitenmelkmarkt staat er goed voor

In tegenstelling tot andere sectoren heeft de afzet van geitenmelk weinig last gehad van de coronacrisis. De melkprijs is goed en heeft niet onder druk gestaan. De afzetmarkt voor geitenmelkproducten is vooral een vraagmarkt en dat lijkt de komende jaren ook zo te blijven.

Geitenmelkmarkt+staat+er+goed+voor
© Twan Wiermans

De melkprijs voor geitenhouders was in de eerste helft van 2020 zo'n 6 cent per kilo hoger dan in dezelfde periode in 2019. De melkprijs nadert nu het niveau van 70 cent per kilo.

Ook de melkprijsvergelijking die AgriMedia – uitgever van vakblad Geitenhouderij – uitvoert in opdracht van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij, laat zien dat melkgeitenhouders dit jaar meer voor hun melk beuren dan vorig jaar.


De gewogen gemiddelde voorschotmelkprijs bedroeg in juni 63,16 euro per 100 kilo standaardmelk. Vergeleken met het gewogen gemiddelde in juni vorig jaar is dat een stijging van 4,96 euro per 100 kilo.

In Frankrijk vergrijst de melkgeitenhouderij, terwijl er in Nederland veel jonge ondernemers zijn

Wim Brilman, directeur Coöperatieve Belangenvereniging Melkgeitenhouderij Midden Nederland

Geen last van coronacrisis

ABAB Accountants en Adviseurs concludeert dat de coronacrisis op de geitenhouderij geen vat heeft gekregen. Op bepaalde afzetmarkten in de foodservice was er sprake van vraaguitval, maar verwerkers van geitenmelk hebben dat goed kunnen opvangen door het produceren voor andere markten.

Mede door de zachte winter en het goede voorjaar is de melkproductie per geit toegenomen. De hittegolf van augustus heeft weliswaar tot een terugslag geleid, maar op jaarbasis is de verwachting dat de melkproductie per geit ongeveer 25 kilo stijgt.


Kosten

De mengvoerprijzen wijken niet veel af van vorig jaar, al liggen de prijzen sinds het tweede kwartaal wel op een hoger niveau. De veekosten zijn, vooral door de lagere strooiselprijzen, met bijna 1 cent per kilo melk gedaald.

Per saldo is de marge in het eerste halfjaar 2020 met ruim 7 cent per kilo melk gestegen. Dit betekent dat de meeste melkgeitenhouders goed verdienen. De positieve resultaatontwikkeling heeft ook fiscale gevolgen, constateert ABAB. Die kunnen bijvoorbeeld aanleiding zijn om de ondernemingsstructuur tegen het licht te houden.


Vraagmarkt

Dat corona nauwelijks een negatieve invloed op de geitenmelkprijs lijkt te hebben gehad, komt volgens directeur Wim Brilman van de Coöperatieve Belangenvereniging Melkgeitenhouderij Midden Nederland (CBM) vooral doordat er bij geitenmelk sprake is van een vraagmarkt.

'Daardoor kunnen verwerkers van geitenmelk bij terugval van de vraag uit een bepaald marktsegment makkelijk schakelen naar producten voor een ander marktsegment.'


Kaas en kindervoeding

In grote lijnen kun je de producten van de geitenmelkverwerkers opdelen in kaas en kindervoedingsmiddelen. Voor geitenkaas is Noordwest-Europa de belangrijkste afzetmarkt, Duitsland is de grootste afnemer. Producten voor kindervoeding gaan vooral naar China en andere landen in Oost-Azië.

Dat het aanbod van geitenmelk de vraag niet kan bijbenen, heeft te maken de bouwstop voor geitenstallen in een aantal provincies. 'Hiermee is de melkgeitensector in Nederland feitelijk gestabiliseerd', zegt Brilman.


Professionele sector

De afgelopen 25 jaar is de melkgeitenhouderij in Nederland uitgegroeid tot een professionele sector en dat heeft ook gevolgen voor de marktpositie.

Brilman: 'In het verleden waren vooral ontwikkelingen op de Franse geitenmelkmarkt bepalend voor de melkprijs in Nederland. Veel geitenmelk ging in vloeibare vorm naar Frankrijk. Dat is niet meer zo. In Frankrijk vergrijst de melkgeitenhouderij, terwijl er in Nederland veel jonge ondernemers zijn.'


Omvang begrensd

Omdat de omvang van de geitenstapel begrensd is, wordt verwacht dat de vraag de komende jaren groter blijft dan het aanbod.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer