Geitenmelkprijs+stabiel+na+opleving
Achtergrond
© Johan Wissink

Geitenmelkprijs stabiel na opleving

De geitenmelkprijs is momenteel redelijk stabiel, nadat er het afgelopen jaar een lichte stijging was in de melkprijs. De jaren daarvoor daalde deze juist telkens licht.

De gemiddelde geitenmelkprijs in Nederland liet vorig jaar een opleving zien, nadat de jaren ervoor een licht dalende trend te zien was. Dat blijkt uit een analyse door het vakblad Geitenhouderij in opdracht van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij. Was de gemiddelde melkprijs in 2015 nog ruim 70 euro per 100 kilo melk, in 2018 lag deze onder de 60 euro. Vorig jaar was er een opleving en kwam de melkprijs gemiddeld op 63,86 euro, inclusief nabetalingen.

Tot maart 2018 was sprake van een continue daling. Daarna werd een stijging ingezet. In december 2019 was de voorschotmelkprijs gemiddeld 70,80 euro per 100 kilo. In februari piekte deze op 73,14 euro, waarna deze daalde naar 68,20 euro per 100 kilo standaardmelk. Volgens de analisten is dit vooral het gevolg van lagere vet- en eiwitgehalten in de standaardmelk; melkprijzen werden nauwelijks aangepast.

Volgens DLO-onderzoeker Izak Vermeij is de melkprijs in de geitenhouderij zo stabiel door het beleid van de zuivelverwerkers. 'Dit is een relatief kleine sector. De zuivelverwerker neemt enkel nieuwe boeren aan als er voldoende afzet is om de geitenmelk te kunnen vermarkten.' Of er ook een link is met de bouwstop, durft hij niet te zeggen.


Langetermijnverwachting

De gemiddelde melkprijs tot 2030 wordt naar schatting 58 euro per 100 kilo geitenmelk. Op basis van hun verwachtingen en het tienjarig historisch gemiddelde wordt de melkprijs met 2 euro per 100 kilo verhoogd. Dat stelt een deskundigenpanel.

Bij een productieniveau van 1.100 kilo komt het verwachte saldo volgens het deskundigenpanel op 288 euro per geit. Dit saldo is deels afhankelijk van de voerkosten. Zo is ook het saldo berekend van bedrijven met een gemiddelde melkproductie van 900 kilo en 1.300 kilo. Bij 1.300 kilo ligt het saldo 1 euro per geit hoger, bij 900 kilo 3 euro lager. Er is naar verhouding minder nodig per 100 kilo melk.

De voerkosten liggen bij 1.300 kilo melk met 23,55 euro 1 euro per 100 kilo melk lager dan bij een gemiddelde productie van 1.100 kilo. Ook de onderhouds-, vee- en overige kosten liggen bij een hogere gemiddelde melkproductie lager, aldus Vermeij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer