Gelderland geeft geit meer lucht

Gedeputeerde Staten van Gelderland willen het geitenbeleid op een aantal aspecten bijstellen. De provincie wil soepel omgaan met de hoeveelheid toegestane geiten. Ook wordt de termijn verlengd waarop gemeenten het vestigings- en uitbreidingsverbod in hun bestemmingsplannen moeten hebben verwerkt.

Gelderland+geeft+geit+meer+lucht
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Dat blijkt uit een brief die door Gedeputeerde Staten is verzonden aan Provinciale Staten. Woensdag wordt in een commissievergadering gesproken over de plannen van het provinciebestuur. In Gelderland geldt sinds 2017 een vestigings- en uitbreidingsverbod voor geitenhouderijen. Gemeenten moeten dat verbod uiterlijk 1 januari 2021 hebben verwerkt in de bestemmingsplannen.

Het verbod werd ingesteld omdat het aantal gevallen van longontsteking rondom geitenhouderijen sterk zou toenemen. Dat bleek uit het rapport 'Veehouderij en gezondheid omwonenden'. De eindresultaten van dit onderzoek worden echter pas in de loop van 2021 bekend.

Termijn is krap

Daarom is de vastgestelde termijn om het verbod in bestemmingsplannen te verwerken te krap, oordeelt de provincie. 'Beoogd is immers dat gemeenten het bestemmingsplan pas hoeven te wijzigen als meer duidelijkheid bestaat over de oorzaken van de verhoogde kans op longontsteking', zo staat in de brief van Gedeputeerde Staten.

LTO Noord zegt in een reactie te begrijpen dat de termijn wordt verlengd, maar doet ook een appel op de provincie om aan te dringen op een tempoversnelling van het onderzoek.


Lammerseizoen

LTO Noord constateert verder dat het lammerseizoen voor problemen zorgt. Er mag in feite geen enkele geit of bok meer bij. 'Het strikt naleven van dat verbod zou betekenen dat jonge bokjes en geitjes niet kunnen blijven leven', staat in een brief die door LTO naar alle Statenleden is gestuurd.

Gedeputeerde Staten onderkennen dit probleem ook en willen jongvee tot en met 60 dagen uitzonderen van het verbod. Dat biedt volgens de boerenbelangenbehartiger voor dit jaar een toereikende oplossing voor Gelderse geitenhouders. Maar LTO vreest dat er toch situaties ontstaan waarbij de richtlijnen geen soelaas kunnen bieden.

'Het zou goed zijn dat de provincie de gemeenten en omgevingsdiensten de ruimte biedt om in die gevallen een praktische oplossing te vinden. Een soort hardheidsclausule, zodat dieren en ondernemer niet in de knel komen', schrijft LTO. 'Hopelijk doet dit zich in de praktijk niet voor, dan hoeft zo'n clausule niet te worden gebruikt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer