LTO: geitenverbod Hogeland en Westerwolde onrechtmatig

Het verbod op uitbreiding en vestiging van geitenhouderijen van gemeente Hogeland en Westerwolde is onrechtmatig. Dat stelt advocaat Paul Bodden die namens LTO Noord de gemeenten oproept het bestemmingsplan niet vast te stellen.

LTO%3A+geitenverbod+Hogeland+en+Westerwolde+onrechtmatig
© Twan Wiermans

Gemeenten Hogeland en Westerwolde zijn de eerste in de provincie Groningen die een verbod hebben ingesteld en hun bestemmingsplan willen aanpassen. Bodden geeft aan dat het om een rigoureus verbod gaat waarbij de motivering volgens hem onjuist is.

'De gemeenten verwijzen naar het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat was vooral op Noord-Brabant gericht', zegt Bodden. 'De gemeenten liggen ver buiten het onderzoeksgebied, in een omgeving waar veel minder intensieve veehouderijen zijn en de achtergrondconcentratie voor fijnstof veel lager is.'


Maatregelen stal

De advocaat vindt dat de gemeenten ten onrechte voorbij zijn gegaan aan de individuele belangen van de geitenhouders. 'De gemeenten hebben zich niet de vraag gesteld wat het betekent voor de ondernemers. Die kun je met het verbod heel hard treffen. Als ze vermoeden dat het hebben van meer geiten risico's met zich meebrengt, hadden ze ook voor andere maatregelen kunnen kiezen. Bijvoorbeeld voor aanpassingen van de stal of mestopslag.'

Regiobestuurder Lammert Westerhuis van LTO Noord vreest dat het niet bij die twee gemeenten blijft. 'Ik ben bang voor een kettingreactie. Als ze ergens beginnen met iets op slot zetten, zie je vaak dat anderen dat gaan overnemen. Heel triest, want er is eigenlijk niks loos.'


'Aannames in plaats van feiten'

De gemeenten willen volgens Westerhuis een geitenstop invoeren op basis van aannames, niet op basis van feiten. 'Waarom zou een stoppende melkveehouder die zijn grond verkoopt aan een akkerbouwer niet met geiten mogen beginnen? Het stikt in deze provincie niet van de geiten.'
Biologisch melkgeitenhouder en zorgboerin Annick Braspennick uit Pieterburen wil van 240 naar 450 melkgeiten uitbreiden. Onzeker is of dat nu door kan gaan.

'We willen graag ons bedrijf up-to-date maken en een nieuwe stal bouwen voor onze opvolger. Ik vind het jammer dat de gemeente vooraf niet met ons heeft overlegd. Zoveel geitenhouders zijn hier niet. Bovendien zijn de geitenbedrijven hier relatief klein', stelt Braspennick. 'Daarom ben ik blij met de actie van LTO Noord. Dat de organisatie hierover een zienswijze heeft ingediend.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer