LTO+wil+onderzoek+naar+rondhangers+bij+nertsenbedrijven
Nieuws
© Douwe Korting

LTO wil onderzoek naar rondhangers bij nertsenbedrijven

LTO-vakgroep Edelpelsdierhouderij heeft, samen met de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd onderzoek te verrichten naar personen die bij nertsenbedrijven rondhangen. Bij één nertsenbedrijf zijn deze personen op beveiligingscamerabeelden vastgelegd. Een aantal van deze bedrijven werd later besmet verklaard met het coronavirus.

Bij verschillende nertsenbedrijven worden in de avond en nacht groepen mensen en voertuigen gesignaleerd. Na verloop van tijd verdwijnen ze weer. Wat de intentie van deze mensen is, blijft onduidelijk. Omdat ze de bedrijven niet betreden, is vooralsnog geen aangifte gedaan. Wel hebben LTO en de NFE aan de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA gevraagd hier onderzoek naar te doen. Dit wordt opgepakt.

Voorzitter Martijn Pijnenburg van LTO-vakgroep Edelpelsdierhouderij weet dat deze verdachte situaties zich bij meerdere bedrijven hebben voorgedaan. Of het daarbij om dezelfde mensen en dezelfde voertuigen gaat, kan hij niet zeggen: 'Dat moet uit onderzoek blijken. De door de beveiligingscamera vastgelegde beelden zijn aan de de NVWA overgedragen.'


Niemand beschuldigen

Pijnenburg zegt dat er meerdere bedrijven zijn die, nadat er een groep in de buurt is gesignaleerd, later besmet zijn verklaard met het coronavirus. 'We willen overigens niemand beschuldigen, maar baseren ons op feiten. Die moeten ook uitwijzen of er iets aan de hand is.'

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldde woensdag dat bij een nertsenbedrijf in het Brabantse Haps een besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Het bedrijf heeft ongeveer vijfduizend moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen door melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen.


Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd. In deze plaats was ruim een maand geleden ook al een bedrijf verdacht, maar op dat moment bleek het loos alarm. In totaal zijn nu 53 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer