Schouten alsnog in Zeeland voor droogte-update

Landbouwminister Carola Schouten sprak maandag met Zeeuwse ondernemers en bestuurders van ZLTO over de droogteproblematiek in de provincie. De focus lag op de akkerbouw- en fruitteeltsector.

Het was poging twee van Schouten om met de Zeeuwse delegatie te spreken, nadat het eerste werkbezoek op 8 juli op het laatste moment werd afgeblazen. Op advies van de Veiligheidsregio beëindigde de minister destijds haar bezoek vroegtijdig, vanwege de aanwezigheid van protesterende boeren en tuinders.

Akkerbouwer Michael Schippers uit Kamperland kreeg nu wel de kans om de bewindsvrouw te laten zien wat de impact is van het derde achtereenvolgende droge groeiseizoen. 'Ik heb gewoon laten zien wat de gevolgen zijn op mijn bedrijf en wat ik kan doen om meer water beschikbaar te houden. Ik vond het een hele eer dat ik haar heb mogen ontvangen. Ik houd me niet bezig met politiek.'


'Einde uienteelt'

Schippers schat in dat hij in de uien ongeveer de helft van de opbrengst haalt, ten opzichte van een gemiddeld jaar. 'Vorig jaar had ik maar een derde van de opbrengst. Als het volgend jaar ook zo droog is, denk ik dat het gebeurd is met de uienteelt op ons bedrijf. Water aanvoeren is zeer duur, dus je moet iets met wateropslag in bassins of onder de grond.'

De akkerbouwer maakt zich grote zorgen over het veranderende klimaat. 'Het zorgt voor heel veel vraagtekens en de toekomst ziet er niet rooskleurig uit als het zo verder gaat.'

In Wissenkerke praatte Rinus van 't Westeinde Schouten bij over de situatie in de fruitteelt


Oplossingen op maat

ZLTO-bestuurder Joris Baecke benadrukte ter plekke nogmaals het belang van zoetwater voor Zeeland. 'Het is het derde jaar op rij dat we hiermee te maken krijgen. Dit probleem vraagt om op maat gemaakte oplossingen per regio. We zullen er samen voor moeten zorgen dat er meer water wordt aangevoerd, dan wel dat er meer water wordt vastgehouden en verdeeld over de gebieden, daar waar dat kan.'

Voor de toekomstbestendigheid van bepaalde teelten in de akkerbouw en fruitteelt is de beschikbaarheid van zoetwater volgens Baecke echt een must. 'We hebben voldoende water nodig om de kracht en potentie van de Zeeuwse land- en tuinbouwsector nog beter te ontsluiten. Dat signaal hebben we mee kunnen geven aan de minister.'


Kabinetsformatie

Schouten tipte Baecke om ideeën voor mogelijke maatregelen en de daarbij horende investeringen tot in detail uit te werken en deze voor de nieuwe kabinetsformatie in 2021 klaar te hebben. Baecke: 'Dan heb je volgens haar de meeste kans dat het op de agenda in Den Haag komt en onderdeel wordt van de plannen. Wij hebben als ZLTO hier al op voorgesorteerd met onze Zoetwaterambitie.'

Volgens Baecke profiteert niet alleen de landbouw van een grotere beschikbaarheid van zoetwater. 'Ook voor de natuur en de recreatiesector is dit heel belangrijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer